Hot om höjt lönekrav tonas ner
Det finns inga planer hos Kommunal ännu på att göra allvar av hotet att lägga på ytterligare 150 kronor i löneyrkandena till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Vi har inte sagt att vi ska höja kraven för våra löneökningar men däremot tycker vi det är problematiskt när vår motpart säger att det bara finns ett enda stort avtalsområde. Och som enligt vår mening utgår från en missvisande statistik, säger Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet.
I en debattartikel i går (den 8 mars) hotade Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund med att lägga på 150 kronor till i avtalskraven.
Kommer ni verkligen lägga ett sådant yrkande, eller är det här bara ett sätt att öka pressen på SKL?
– Man ska inte tolka det som att vi kommer lägga ett sånt yrkande utan vi förhandlar på och jobbar på med våra frågor om en undersköterskesatsning och att vi följer det procenttal som industrin sen förhandlar fram, säger Johan Ingelskog.
Vad skulle få er att göra allvar av hotet?
– Det vill jag inte spekulera i. Utan nu koncentrerar vi oss på förhandlingarna med SKL. Vi har framfört vår syn till dem också.
Kan man säga att förhandlingarna har kärvat till sig?
– Det är alltid komplexa förhandlingar. Det är stora och svåra frågor som våra medlemmar vill ska komma på plats.
En orsak till det skärpta tonläget från Kommunals sida är irritationen dels över att lönestatistiken inte skiljer på tjänstemän och arbetare, och dels det faktum att Kommunals medlemmar får minst löneökningar i kommuner och landsting.
Siffror visar att tjänstemän och akademiker fått ut betydligt mer.
SKL:s förhandlingschef Maria Dahlberg, känner inte igen kritiken mot statistiken.
– Varken jag eller min företrädare känner igen de här frågorna men Kommunal har väckt frågan i den statistikkommitté som vi har, säger hon.
Däremot är hon beredd att diskutera frågan.
– Den har sett ut så här i många år. Det är klart att Kommunal får väcka en sån diskussion med oss. Men det är inte jätteenkelt att ordna utifrån hur statistiken samlas in i dag.
Hon tycker inte att utspelet stör förhandlingarna nämnvärt.
– Vi har regelbundna träffar och vi avvaktar att man gör en överenskommelse i industrin. Vi fortsätter att tugga på.
Det nuvarande avtalet mellan Kommunal och SKL går ut den 30 april. Än så länge gäller de yrkanden som Kommunal lagt sen tidigare på 661 kronor i genomsnittliga löneökningar plus 400 kronor extra till undersköterskor.
I industriförhandlingarna har de opartiska ordförandena (motsvarighet till medlare) trätt in i förhandlingarna.