LÄS OCKSÅ: Hot och våld vardag i hemtjänsten

 

”Det har inte hänt mig något. Vi har några dementa men de slåss eller bråkar inte, men de kan säga att de inte vill ha ”negrer”, de kan ibland säga ’jävla apa’. Jag är invandrare själv men jag har inte fått höra de sakerna. Men det kan hända att jag frågar ’vem var här imorse?’ och de säger att det var en ’neger’.

Mina brukare kan vara aggressiva ibland men jag klarar att hantera det, jag har mycket tålamod. Chefen brukar säga att vi måste försöka lugna dem. Om de inte vill att jag ska hjälpa dem brukar jag säga att vi ska sitta och prata lite, om de är mycket aggressiva så går jag och kommer tillbaka senare. 

En gång skulle jag hjälpa en brukare men hon ville inte och slog mig på handen. Det händer sådant. Hennes son var där och fick hjälpa mig att hålla hennes hand när jag bytte på henne. Nu kommer jag ihåg det, nu när du frågar. Hon är klar i huvudet men kan vara aggressiv och slåss för att hon inte vill att vi ska duscha henne. Vi pratar med chefen när det händer. Ibland tar de tag i problemen men ibland har de nog inte tid.”