– Jag tror att våra medlemmar alltid har höga krav när det är avtalsrörelse att vi ska leverera det absolut bästa. Jag ska i alla fall göra det bästa för att den leveransen ska bli av, säger Lenita Granlund.

Sandy Westergren, avtalsdelegerad för Kommunal Väst, tror att medlemmarnas krav ökat efter den senaste tidens avslöjanden.

– Det som har hänt har hänt, men nu förväntar sig medlemmarna verkstad av det hela, att vi får till ett bra avtal absolut, säger Sandy Westergren.

Veronica Nyberg Rassa, avdelning Norrbotten, är inne på samma spår.

– Det ställs nog väldigt höga förväntningar den här gången, det tror jag.

Kim Hansen, avdelning Skåne, tror att avtalsrörelsen påverkas positivt av ”skandalen”.

– Vi här är ännu mer taggade, för vi vill visa att Kommunal är alla vi medlemmar som kämpar för att få bra villkor, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Sju röster från avtalsdelegationen

 

Kommunals avtalsdelegation på 32 personer samlades på torsdagen i Lyrans konferenslokal i Stockholm, i samma hus som restaurang Metropol Palais av alla ställen. Oundvikligen berördes frågor om restaurangen och ”skandalen” vid mötet men det stora fokuset ligger på den stundande avtalsrörelsen, enligt de röster vi samlade in. Och enligt Lenita Granlund är det inga problem att fokusera.

– Det är 50 000 avtalskrav från medlemmar som ligger till grund för vad vi går fram med i löneförhandlingarna. Det är det vi fokuserar på. Det som har hänt påverkar inte avtalsrörelsen, säger hon.

Avtalsdelegationen fick en genomgång av yrkandena från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Och kritiken var inte nådig.

– Det är fruktansvärt att de kan lägga fram ett sånt förslag. Det gynnar ingen. Det kommer drabba deltidsanställda och sjuka, säger Veronica Nyberg Rassa.

Även Lenita Granlund sågar SKL:s yrkanden.

– Jag tycker det är upprörande att man som arbetsgivarorganisation går till de ytterligheter som SKL nu faktiskt gör. De vill att Kommunal som facklig organisation inte ska ha något som helst inflytande på medlemmarnas löner och hur man fördelar lönerna.

 

LÄS OCKSÅ: Här är parternas avtalskrav

 

Häromdagen presenterade Handels sina avtalskrav. Och även de lägger sig strax under Kommunals totala lönekrav (inklusive undersköterskesatsningen) på 3,3 procent.

Handels lönekrav på 750 kronor i löneökning motsvarar 3,1 procent. I samband med att Handels lade fram sina yrkanden kallade ordföranden Susanna Gideonsson detta för ”det andra märket, märket för kvinnor och lågavlönade”.

– Det är industrin som sätter märket. Några andra märken finns ju inte. Handels är det förbund som träffar det första avtalet i kvinnodominerade branscher. Så det är klart vi tittar på vad som kommer ut av deras förhandlingar. Men vi vill ju sätta ett annat märke, utifrån den undersköterskesatsning vi har, säger Lenita Granlund.

Kommunal och SKL har redan träffats vid ett par tillfällen för avstämning och förtydliganden. De regelrätta förhandlingarna tar fart i mitten av februari.