Så lagar förskolan sin prisade mat
Mycket grönt, ekologiskt och bra planering. Det är hemligheten bakom förskolan Lekbackens framgångsrecept som resulterat i flera priser.
Alla är medPå Lekbacken jobbar all personal ihop och planerar aktiviteter ihop. Pedagoger, städ och kökspersonal.
Planera, planera!Maten planeras tre veckor i förväg och då också när barnen ska vara med.
Gör självaPlaneringen skapar tid att göra själv. Köttbullar kan ta tre dagar. Smet dag ett, rulla dag två och in i ugnen dag tre.
Eko och gröntInga hel- eller halvfabrikat och målet att ingen mat ska kastas ger pengar över till satsning på grönt och ekologiskt.
Köket är hjärtatKöket och matsalen är en central punkt på förskolan. Här möts alla och barnen är alltid välkomna.
Barn vågar väljaBarnen får själva ta mat. Huvudrätt, flera sallader och soppa finns alltid.
|
Det här är vi!
Namn: Fatma Baker, Lutfije Sherief, Linda Gustavsson, Lee Loo Bulikawit och Elizabett Johansson.
Yrken: Köksbiträden, kock och städare.
Er mat har nominerats till flera priser, bland annat blev ni bästa förskolekök i White guide junior. Hur gör ni?
– Vi hjälps åt. Lee som städar är bra på att odla. Så hon odlar med barnen ibland och vi i köket tar lite av hennes uppgifter. Sedan kommer barnen med någon låda morötter som vi kan använda. Det blir roligare, säger Linda Gustavsson.
Ni lagar inte bara god mat. Ni är ute i barngrupperna och jobbar med teman som återvinning. Hur hinner ni med?
– Vi skulle inte hinna utan planering. Särskilt inte om någon blir sjuk. Vi förbereder alltid dagens mat dagen innan, säger Linda.
– Ja, gör man saker i många små steg så hinner man, säger Elizabett Johansson.