Kommunal hotar lämna samordningen
Kommunals ordförande Annelie Nordström och avtalschef Lenita Granlund hotar att bryta LO-samordningen i avtalsförhandlingarna.
Det om förbunden inte på allvar gemensamt satsar på högre kvinnolöner i år.
På DN Debatt i dag skriver Nordström och Granlund: ”Vi kräver att undersköterskorna får utrymme för relativa löneökningar utöver det märke som industrin sätter. Det är fullständigt avgörande för att Kommunal ska kunna vara en del av LO-samordningen.”
Varför går ni ut med det här just nu? Ni har ju ett gemensamt mål med de andra LO-förbunden om att man ska satsa på att halvera gapet mellan mäns och kvinnors löner fram till 2028 (läs mer här).
– Vi har ingen känsla av att någon tar det här på allvar. Vi är inte i närheten av ett konkret resonemang för hur det ska gå till, säger Annelie Nordström och syftar på det gemensamma arbetet mellan LO-förbunden inför avtalsrörelsen.
LÄS OCKSÅ: LO vill inte kommentera utspelet
Hon menar också att det inte bara är ett intresse för LO.
– Det handlar om att ingen vill jobba som undersköterska längre. Omsättningen är 25 procent. Villkoren är för dåliga, säger Annelie Nordström.
Menar du att det räcker med högre lön för att ordna det?
– När vi pratar lön pratar vi om vilket ekonomiskt utrymme vi har att göra förändringar överhuvudtaget, säger hon och pekar på visstid, delade turer och jobb varannan helg som en del av villkor som behöver förändras utöver låga löner.
– När vi sätter märket är det för hur mycket kostnaderna för arbetsgivaren ökar. Vi har alltid fått samma märke som alla andra. Ska vi kunna förbättra villkoren i de här jobben så måste vi få ut mer än märket.
Förra året fick lärarna en hög löneökning efter att i princip alla arbetsmarknadens parter var överens om att det var viktigt. Har det påverkat er?
– Den här strategin har vi haft längre än så. Vi ogillade den vägen lärarna tog. Nu prövar vi den rätta vägen. Det kan inte vara så att det blir ett lönelås av märket.
I artikeln hotar ni med att hoppa av samordningen om ni inte får igenom satsningen. Hur ska ni få igenom kraven då?
– Gör vi det måste vi förhandla med våra arbetsgivare själva och få dem att fatta hur viktiga undersköterskorna är.
Behöver ni inte de andra förbunden för det?
– Om vi tittar tillbaka, hur många gånger har det varit mer än lite munväder som stöd? Jag är övertygad om att vi har opinionen i ryggen den här gången.