”Jag har aldrig tränat. Men jag började för sex år sedan för att kroppen skulle orka. Det är både tunga lyft och bårvagnar att manövrera i alla möjliga och omöjliga situationer. Nu går jag på gymmet, löptränar och åker skidor. Jag har blivit så pigg. Jag kan till och med vara lite snäll ibland. Men sen började jag kissa på mig. När jag skulle ut och springa gick jag på toaletten fyra gånger innan men det hjälpte ju inte. Jag prövade att ha nattbindor, men det rann bara igenom. Och det kan jag säga, att det är inte så kul att springa genom byn med en hel LP-skiva mellan benen. Inkontinensbindor vägrade jag att ens tänka på. Det låter så deprimerande, som något för gamla tanter som luktar kiss.

För ett år sen började jag jobba på gynavdelningen. Jag träffade Margit (se länk) och hon ordnade en tid. Jag hade nog inte tagit mig för om det inte var för henne, det är ju skämmigt också. Jag har slutat dricka så mycket vatten och jag har gått ner tio kilo, för det hjälper att inte väga för mycket. Jag har knipit, visst. Men jag har inte fått in någon rutin. Det funkar inte om man jobbar kvällspass och hämtning och lämning och träning, ja, livet helt enkelt. Nu hoppas jag att det blir en TVT-operation* för jag vill slippa att alltid behöva tänka på att kissa på mig, jag vill kunna vara spontan.

Jag tar hand om ett par tre TVT-damer varje måndag på gyn. De är ofta i 60-årsåldern och har haft inkontinens i många år. Eller så är de 80 år och har haft det ännu längre. Det är nästan inga 70-talister som jag. Är det för att de skäms, för att de inte vet att de kan få hjälp eller för att de inte har problem med att kissa på sig? Nu kanske jag blir känd som den där kisstanten i tidningen. Men om det kan hjälpa någon att söka hjälp så är det värt det.”

Fotnot: När man sätter in ett nätband och lyfter upp urinöret.

Kolla blåsan!

1. Gå till din vårdcentral som kontrollerar att du inte har urinvägsinfektion.
2. Har du inte det kan du påbörja utredning om inkontinens. Du får i uppdrag att mäta urinen under två dygn, hur ofta och hur mycket du kissar och hur mycket du dricker.
3. På vårdcentralen kan du också kolla om du kan tömma tomt och testa om du har diabetes eller andra sjukdomar som kan påverka inkontinens. De ska också utesluta förstoppning.
4. Om du har slutat menstruera så kan det också handla om östrogenbrist och då kan du få använda östrogen lokalt i slidan.
5. Om det inte blir några förbättringar kan du skickas vidare till  en kvinnoklinik eller en urolog för män. Uroterapeuter har ofta inga remisstvång så du kan även söka direkt.

ID. Sofia Söderlund

Ålder: 43 år.
Yrke: Undersköterska på gynavdelningen, Falu Lasarett (byter tillbaka till akuten snart).
Bor: Hus i Enviken, utanför Falun.
Familj: Man och tre barn.
Tjänar: Vill inte uppge.