– Jag har börjat arbeta var tredje helg, det är jätteskönt. Jag har mer ledigt med familjen, jag har barn i skolålder så det är på helgerna vi kan umgås. Det ger mig glädje och energi att vara mer positiv på jobbet, säger Jessica Thoresson, facklig företrädare och undersköterska på ett särskilt boende. 

Som i många andra kommuner införde Tranemo jobb varannan helg när reglerna om 11 timmars dygnsvila skärptes. Men då hörde missnöjda medlemmar av sig till Kommunal. Många sa att de aldrig kände sig lediga och att de inte heller kände sig utvilade. Kommunal agerade. 

Möjligt att välja antal helger

Därmed blir det i höst möjligt att arbeta var tredje helg igen. Det gäller både äldreomsorg och LSS. 

På boendet där Jessica Thoresson arbetar får hon och arbetskamraterna välja mellan varannan och var tredje helg. 

Några har valt att fortsätta jobba varannan helg, men de flesta väljer var tredje. När nästa schemaperiod börjar i oktober så får fler arbetsplatser möjlighet att välja hur ofta de vill jobba helg. 

Kommunal har bara fått positiva reaktioner. 

– Medlemmarna tycker att det är bra att det går att välja hur man vill ha det utifrån som passar en själv och ens egen familj bäst, säger Jessica Thoresson. 

Hon berättar att arbete var tredje helg gör att många känner sig mer lediga eftersom de kan vara tillsammans mer med sina familjer och hinner slappna av på ett annat sätt. 

Två vårdpersonal i blå arbetskläder gör en säng i ett sjukhus, och ordnar ett vitt lakan och en filt.

Politiker såg flykt av undersköterskor

Var tredje helg återinförs efter att Kommunal tog kontakt med politikerna. I juni beslutade kommunfullmäktige att satsa 3 miljoner kronor extra för att ”motverka de negativa effekterna vid 11 timmars dygnsvila” och införa var tredje helg från augusti i år. För att möjligheten fortsatt ska finnas är planen att kommunen framöver ska satsa cirka 8 miljoner per år.  

Eva-Karin Haglund (S) är ledamot i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon, som själv arbetat inom LSS, reagerade när hon hörde att Kommunals medlemmar inte fick den längre ledigheten och vilan som de behövde. 

– Vi hörde att våra undersköterskor sa upp sig. Vi hoppas att de kommer tillbaka nu, säger Eva-Karin Haglund.

Alla ska orka jobba heltid

Hon uppskattar att satsningen ger möjlighet till mer flexibelt scheman. 

– Vi tycker att alla ska ha rätt till heltid och att du inte ska få så många arbetspass att du inte vill jobba heltid, säger Eva-Karin Haglund. 

Tranemo undersöker nu hur många som vill arbeta var tredje helg och hur många som vill fortsätta med varannan helg. Utifrån det kommer nya helgtjänster införas.