Nu höjs kraven på dem som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller i jobb- och utvecklingsgarantin med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Sedan tidigare måste de och övriga arbetslösa fylla i en aktivitetsrapport en gång i månaden. Sanktionsreglerna om det inte sköts har tidigare inte gällt för alla arbetslösa. Men från 1 mars 2015 börjar sanktionerna gälla även för dem med aktivitetsstöd och utvecklingsersättning.

Det betyder att den som missar att lämna in sin aktivitetsrapport, inte söker anvisat arbete eller uteblir från inplanerade besök på Arbetsförmedlingen straffas. Det börjar med en varning, fortsätter och slutar fem steg senare med helt indragen ersättning.

Fram till i dag har totalt 1064 personer, varav 154 från Kommunalarbetarnas a-kassa blivit av med sin ersättning sedan sanktionstrappan infördes.

Bland annat Dagens Nyheter har rapporterat att Arbetsförmedlingen nu ska lätta på reglerna för aktivitetsrapporterna, men det är inte helt korrekt. För den arbetslösa är reglerna desamma som tidigare. Sanktionstrappan finns kvar.

Vad som förändrats är arbetet för handläggarna på Arbetsförmedlingen.

Aktivitetsrapporter infördes i september 2013 efter beslut av Socialdemokraterna och den dåvarande borgerliga regeringen. Systemet har inte visat sig fungera helt rättssäkert. En rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som kom i höstas visade att tillämpningen av regelverket skilde sig åt mellan olika a-kassor. Trots samma förseelser var hastigheten i sanktionstrappan olika beroende av vilken a-kassa den arbetslösa tillhörde.

Socialdemokraterna har tidigare sagt att de vill underlätta systemet (en sådan skrivning fanns med i regeringens budget i höstas som röstades ned). Hur och om regeringen återkommer till aktivitetsrapporterna i vårens budget vill den ännu inte säga.