SCB:s partisympatiundersökning gjordes strax innan regeringskrisen och beskedet om att det blir ett nytt val i mars nästa år.

Uppenbarligen har LO-medlemmarna inte blivit jätteimponerade av den röd-gröna politiken under de månader Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet har regerat.

Både S och V backar i den här mätningen. S tappar kraftigt hos LO-medlemmarna, från 56,6 procent i maj till 48,9 procent och V från 10,6 procent förra gången till 8,1 procent. Därmed tappar Vänsterpartiet positionen som näst största parti bland LO-medlemmarna.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna, vars ökning till 9,9 procent inte är statistisk säkerställd, har större andel av partisympatierna i november.

Miljöpartiet ökar marginellt till 5,6 procent men den ökningen är inte heller statistiskt säkerställd.

Av de övriga allianspartierna är det endast Folkpartiets uppgång med två procentenheter som är statistiskt säkerställd.

Om man delar upp sympatierna på kön kan man se kraftiga förändringar för framför allt Moderaterna och Socialdemokraterna. Partisympatierna för M ökar bland LO-männen med över sju procentenheter, till 17,1 procent. Och stödet för S bland LO-männen har sjunkit kraftigt från 57,4 procent i maj till 43,5 procent i novembermätningen. Bland LO-kvinnor är den enda statistiskt säkerställda förändringen att SD ökar med tre procentenheter, till 5,9 procent.

När det gäller SD-siffrorna är det mycket som talar för att partisympatiundersökningarna slår fel. Det är stora skillnader jämfört med valresultatet. I maj hade SD till exempel sex procent av partisympatierna i hela väljarkåren, och fick ett valresultat på nästan 13 procent. I den här mätningen får SD 7,7 procent av partisympatierna bland alla väljare, alltså en ökning jämfört med mätningen i maj men samtidigt en kraftig minskning jämfört med valresultatet.

Tittar man på gruppen kommun- och landstingsanställda är SD fortsatt svaga, partiet ökar visserligen till 4,4 procent men det är inom felmarginalen. Bland kommun- och landstingsanställda är det Centern som har ökat mest, från 3,6 procent i maj till 6,2 procent denna gång. Stödet för S minskar även i den här gruppen ganska mycket, ner till 36,8 procent, jämfört med 41,2 procent i maj.

Kommunalarbetaren har den här gången valt att inte begära särskilda siffror för Kommunals medlemmar i kommuner och landsting, eftersom den gruppen blivit alltför liten i SCB:s mätningar.