Meditation påverkar hjärnan
Meditation kan påverka aktiviteten och tillväxten i olika delar av hjärnan, har undersökningar med magnetröntgen visat.
– Det man ger uppmärksamhet växer. Det kallas för hjärnplasticitet och är egentligen inte konstigare än att man får större biceps om man tränar på gym, säger Pär Flodin, doktorand i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Meditation är en urgammal teknik för att samla kraft och förbättra uppmärksamheten, men det är först på senare tid som man har förstått mer om hur meditation påverkar hjärnans funktioner.
Enligt Pär Flodin har man sett hur meditation kan påverka tänkandet och beteendet hos människor på flera olika sätt.
– Det man vet är att meditation kan förbättra uppmärksamheten, göra att man ältar saker mindre, att man upplever mer välbefinnande och att man får ett förbättrat immunsystem.
Pär Flodin beskriver det som att meditation kan hjälpa till att återställa balansen i kroppen och få funktioner att börja jobba ihop i stället för åt olika håll.
Dessutom finns rön som pekar mot att meditation kan motverka demens.
I hjärnan finns ett område som heter hippocampus som reglerar vårt långtidsminne och vår rumsliga uppfattning. Man har sett att den här delen av hjärnan krymper vid både stress och demens, men undersökningar har också visat att gamla som mediterar behåller detta område mer intakt än andra jämnåriga.
– Förmodligen beror det på att meditation kan skydda mot det slitage som stresshormoner orsakar på den här delen av hjärnan, säger Pär Flodin.