Många samtal med medlemmar i valrörelsen
För första gången har Kommunal i år drivit en egen facklig valrörelse. Med tre dagar kvar till valet har 55 000 medlemmar blivit uppringda av förbundet och ännu fler besökts på arbetsplatserna.
På torsdagsmorgonen möttes folk på väg till jobbet över hela landet av företrädare från Kommunal som delade ut frukostpåsar med budskapet om att rösta – och rösta för regeringsskifte. De 50 000-60 000 frukostpåsarna som delades ut är en del av Kommunals egen valrörelse. Hittills har 55 000 medlemmar blivit uppringda av Kommunal. Dessutom har Kommunal besökt arbetsplatser och pratat med medlemmar. Totalt har 140 000 samtal genomförts.
– Vi tycker att det är viktigt att våra företrädare pratar med våra medlemmar om våra frågor och det som medlemmarna upplever i vardagen. Det handlar ju om hur välfärden mår i vårt land och hur situationen är för de som jobbar. Det tycker vi är viktigare än att samarbeta med ett parti, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Själv har hon ringt ett 100-tal samtal.
Det är första gången som Kommunal bedriver en egen facklig valrörelse. Tidigare har förbundet kampanjat tillsammans med Socialdemokraterna. Annelie Nordström säger att det på ett sätt är en distansering från S.
– Det är en distansering på det sätt att det handlar om att vi som fackförening måste ha fokus på det som är viktigt för våra medlemmar. Förut har det mer varit att vi stått i Socialdemokraternas valstuga men det är inte riktigt vår grej, säger hon.
Kommunal har i valrörelsen lyft fram sex konkreta frågor, bland annat ökad bemanning i barn- och äldreomsorg och rätt till heltid. För Kommunal är det ett sätt att öka pressen på de politiska partierna.
– Inget parti ska kunna undgå att se att välfärden inte mår bra.
En opinionsundersökning som TNS Sifo genomfört på uppdrag av Kommunal visar att de flesta är positiva till att Kommunal driver en egen valrörelse. Men bara 22 procent kände till någon av de frågor som Kommunal drivit i valrörelsen. Är inte det ett dåligt betyg?
– Det är ju nästan var fjärde medlem, jag tycker inte att det är ett bottenresultat även om det så klart kunde vara bättre. Men jag är övertygad om att det kommer vara en högre siffra i den undersökning vi genomför efter valet, säger Annelie Nordström.
Opinionsundersökningen visade också att Sverigedemokraterna har ökat sitt stöd hos kommunalarna. I riksdagsvalet röstade 4 procent av medlemmarna på SD – men i undersökningen samlade SD 7 procent av rösterna. Annelie Nordström tror att det är en allmän känsla av frustration som ligger bakom det.
– Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti men det betyder inte att alla som kan tänka sig att lägga en röst på dem är det. De flesta som jag pratat med som överväger SD är frustrerade och vill ha förändring. Man får försöka få dem att förstå att med SD blir det ingen förändring.
Kommunals sex valfrågor
- Rätt till heltid
- Öka bemanningen i barn- och äldreomsorgen
- Fler unga med fasta jobb i välfärden
- Sänk avgifterna och höj taket i a-kassan
- Rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid
- Inför en tredelad föräldraförsäkring