Rosa brandbil mot cancer
”Där kommer den rosa brandbilen”, säger en man på gatan och börjar filma med mobilen. ”Jag såg den igår” säger en liten flicka i lika rosa klänning och vrider på huvudet för att titta en gång till.
Brandmän landet runt turas om att färga brandbilarna rosa, i en kampanj för att uppmärksamma risken för att drabbas av arbetsrelaterad cancer. Och Almedalsveckan är förstås ett utmärkt tillfälle för Gotlands brandmän att väcka uppmärksamhet för budskapet.
Jag träffar fem brandmän i hamnen en kort stund. När jag frågar om de själva har arbetskamrater eller tidigare arbetskamrater som drabbats av cancer, då nickar de alla allvarligt.
De tror att den rosa brandbilen kan vara ett bra sätt att jobba med frågan.
– Det är inte snyggt, men det är för en bra sak, säger Anders Fagerlund.
De märker att folk tittar när de kommer körande, och många vinkar.
Brandrök kan innehålla många giftiga ämnen, som kroppen tar upp både när man andas och genom huden. För att förhindra att brandmän får cancer krävs flera saker, bland annat att man tar fram ny teknik och ny utrustning.
Men det är också fråga om rätt rutiner, som att man tar av sig de nedsmutsade kläderna direkt efter en släckning – innan man sätter sig i bilen.
– Det är också en fråga om mentalitet. Tidigare var det ”svartast hjälm vinner”, säger en av brandmännen.
Det är tillåtet att köra med rosa brandbilar. Det finns rekommendationer om att de ska vara röda, men inget lagligt krav. Om några veckor kommer just den här bilen att vara röd igen. Den är inte omlackerad utan folierad, alltså täckt med tunn folie som går att ta bort igen.