Klockan är runt 09.30 på tisdagsmorgonen när tre civila polisbilar parkerar utanför huset där Jome omvårdnad, ett av Södertäljes största hemtjänstföretag, har sin lokal. En dryg timme senare har företagets ägare och ytterligare två personer gripits.
  – Vi utreder ett ekonomiskt brott. Det här kommer bli stort, säger en anonym polis utanför företagets lokaler.
  Under dagen slog polisen till mot flera platser och i nuläget är tio personer gripna och ytterligare åtta hämtade till förhör. Tillslaget är en del i en myndighetsgemensam insats mot grov organiserad brottslighet i Södertälje.

Södertälje kommun införde lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten i mars 2012. Snabbt etablerade sig flera nya hemtjänstföretag – i dag har 16 företag avtal med kommunen och 60 procent av marknaden. Några av de nya företagen inriktade sig på brukare med utländsk bakgrund och blev stora särskilt i några stadsdelar. I Ronna ökade antalet brukare över 65 år från 79 stycken i januari till 206 stycken i augusti.

Enligt källor till KA med god insyn i Södertäljes hemtjänstbransch beror den stora ökningen delvis på fusk i flera företag. En före detta anställd på ett hemtjänstföretag säger att det fanns brukare som hade hemtjänst trots att de inte hade rätt till det:
  – Ibland har jag varit i kontakt med biståndshandläggarna eftersom jag varit väldigt förvånad över att vissa hade hemtjänst. Men de säger att det är jättesvårt när de kommer på hembesök och så ligger någon där som en säck potatis under täcket och säger att de inte klarar något.
  En annan källa berättar att en brukare blev nedtryckt i sängen av personal på ett hemtjänstföretag och tillsagd att ligga stilla och spela sjukare under besöket från biståndshandläggaren. Att biståndshandläggare blir lurade leder i sin tur till att insatser som på pappret behöver utföras inte utförs – eftersom behovet inte finns.
  – Det kunde vara personal som skulle jobba varje dag men bara kom in två dagar i veckan, säger källan som tidigare jobbat på ett av hemtjänstföretagen

Kommunen lät i våras utomstående biståndshandläggare göra nya bedömningar av cirka 150 biståndsbeslut, där timmarna hade ökat mycket snabbt. Resultatet blev att nästan alla – runt 90 procent – fick sina insatser nedsatta. 35 personer överklagade till förvaltningsrätten. Hittills har samtliga överklaganden utom ett fått avslag.
  Kommunen har tidigare sagt att ökningen berodde dels på ett dolt behov av hemtjänst, men också på att det kom in så många ansökningar när LOV infördes att biståndsbedömarna inte hann med att göra ordentliga utredningar.
  Men Greger Lilliebladh, verksamhetsstrateg på Södertälje kommun med ansvar för att följa upp LOV-företagen, trodde redan innan polisens tillslag att ett dolt behov inte är den enda förklaringen, utan att det också finns de som har fått mer hemtjänst än de har rätt till.
  – Det har varit en rak kurva sedan LOV infördes där det har ökat ungefär lika mycket månad för månad. Statistiskt så är det märkligt. Jag hade kunnat förstå om vi hade haft en peak de första två månaderna, det hade kunnat förklara det dolda behovet. Men nu hade vi en linjär ökning och det skulle kunna tyda på att man efter hand skapar ett merbehov, säger Greger Lilliebladh.

Och nu erkänner Södertäljes socialdirektör Gilda Johansson att de har misstänkt fusk hos Jome omvårdnad som polisen gjorde tillslag mot.
  – Vi har naturligtvis misstänkt att det har pågått oegentligheter. Man kan väl säga att man har lurat biståndsbedömarna, säger Gilda Johansson.
  KA:s källor säger att fusket gått ut på att man lurat biståndsbedömarna och sedan fått pengar för insatser som inte utförts, eftersom det inte funnits ett behov. Delar du den bilden?
  – Jag delar den bilden.
  Tror du att det pågår liknande fusk i fler företag i kommunen?
  – Det kan vara så, ja.
  Kommunen hävde omgående avtalet med Jome omvårdnad på tisdagen. Nu ska man hyra in ett antal biståndsbedömare för att igenom biståndsbeslut och göra hembesök för att kartlägga fuskets utredning i branschen.
  – Vi kommer att gå igenom de flesta beslut ett antal månader tillbaka och rikta in oss på de där det har gått kanske från 25 till 120 timmar. Vi kommer att börja med de som har många timmar, säger Gilda Johansson.
  Kommunen ska även avsätta mer resurser för att granska företagen och har också planer på att införa elektroniskt tidrapporteringssystem – något som de tror kommer göra det svårare att fuska.