Nyheter

Klart med nytt ambulansavtal

2013-10-30
Tydligare regler kring jourtiden ska göra att ambulanssjukvårdarna kan tillbringa mindre tid på arbetsplatserna. Det är den viktigaste framgången för Kommunal i det nya avtalet med Vårdföretagarna för ambulanssjukvårdarna i privat regi.
Läs mer

Annelie kan bli EPSU-ordförande

2013-10-30
Kommunals ordförande Annelie Nordström har nominerats till ordförandeposten i federationen för offentliganställda i Europa, EPSU. Omkring 265 fackförbund är anslutna till EPSU som organiserar över åtta miljoner offentliganställda.
Läs mer

Arbetsrättsjurister kritiserar EU

2013-10-30
Nära 600 arbetsrättsjurister i Europa har skrivit på ett upprop som uppmanar EU:s ledare att respektera grundläggande fackliga och sociala rättigheter.
— Dessa rättigheter kränks i krisländerna, men också i Sverige, säger professor Birgitta Nyström som är en av undertecknarna.
Läs mer

Bussförare utbildas utan lön

2013-10-30
Behovsanställda förare måste gå en grundläggande kurs om säkerhet och skötsel av bussar, utan lön. Det kräver Ellös Bus i Göteborg. Kommunal funderar på om förbundet ska kräva att förarna får ersättning enligt avtal.
Läs mer

Visions a-kassa slopar avgift

2013-10-30
Visions a-kassa väljer som första a-kassa att ta bort den kritiserade arbetslöshetsavgiften, som blir högre i en bransch med hög arbetslöshet. Kommunals a-kassa kommer att vänta på ett formellt riksdagsbeslut.
Läs mer

Debatt

Vilken välfärd
vill vi ha?

2013-10-30
När varje patient och elev förvandlas till en kund med en påse pengar då händer något märkligt. De friskaste patienterna blir de viktigaste patienterna och de starkaste och mest motiverade eleverna blir mest intressanta för skolorna. Är det den välfärd vi vill ha? undrar Katarina Burman, vänsterpartist i Kalix.
Läs mer

I form

Så tränar du med maq-metoden

2013-10-30
— Krampar du, chefen?!
Stämningen är rå och hjärtlig när nattskiftet på Tyresö brandstation kör maq-träning, en ny sorts träning som sprider sig snabbt över landet.
— Det här är prehab i stället för rehab, säger eldsjälen Emin Bunkhart.
Läs mer