Under större delen av året anser inte arbetsgivaren inom landstinget i Gävleborgs län att undersköterskornas kompetens är tillräcklig.
Vissa enheter har inga undersköterskor alls, på andra är undersköterskorna undantagna från tjänstgöring vissa delar av dygnet (till exempel under natten). På grund av att arbetsgivaren vill ha en högre kompetens arbetar istället sjuksköterskor.
– Men nu när det blir sommar tar man in undersköterskorna igen. Då duger både de och deras kompetens helt plötsligt. Jag förstår att medlemmarna tycker att det är kränkande, det tycker vi också, och många medlemmar undrar vad vi kan göra och om det finns något sätt att komma ifrån det.

Kan ni göra något?
– Jag hoppas verkligen det. Vi har kontaktat en ombudsman som tittar på det. Eftersom arbetsgivaren har sagt att de inte behöver yrkesgruppen undersköterskor anser jag att vi borde kunna göra något, säger Irma Numelin.
Kommunal har tidigare tagit upp problemet med arbetsgivaren, och då fått beskedet att det inte ska fortsätta.

Problemet är särskilt tydligt på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall, säger Irma Numelin. Inom primärvården i länet, där undersköterskorna har förhandlats bort helt och hållet, tas yrkesgruppen in igen i sommar.
– Det här bara ökar och i år är det väldigt utbrett, men varför ska vi vara med och lösa problemet för arbetsgivaren? För 20 år sedan fick undersköterskorna extra betalt om de gick in extra, nu handlar det inte ens om det.