Smått och gott om trädgård
Busodling, luftföreoreningar och gräsklippning på söndagsmorgonen. Här är mer läsning med trädgårdstema.
De flesta vill ta det lugnt
Så lite som möjligt. Det är vad de flesta vill göra i sin trädgård i sommar, enligt en undersökning från tidningen Vi i Villa.
På frågan om vad folk ska göra får alternativet ”Göra trädgården mer lättskött” flest svar. 31 procent svarar så.
Det näst populäraste alternativet är ”Jag funderar inte på att göra något i trädgården”. 21 procent svarar så.
Men det finns de som vill göra saker också. De populäraste är att anlägga en köksträdgård och att anlägga en perennrabatt. 17 procent vill göra det.
Ta odlingen med dig
Sluta oroa dig för att växterna dör när du far på semester. Odla i en hink eller en vacker korg, så kan du ta med dig odlingen – till sommarstugan eller om du ska åka runt och hälsa på släkt och vänner.
Odla själv gör skillnad
Närodlat är bra för miljön – men många tycker att de har så liten yta att odla på att det inte kan ha någon betydelse. Men om man lägger ihop ytan av Sveriges balkonger, trädgårdar och kolonilotter så blir det tillsammans faktiskt en yta stor som Blekinge.
Källa: Ulrika Flodin Furås, författare till boken ”Gat-smart odling”.
Busodla på annan mark
Gerillaodling eller busodling kallas det när man odlar på någon annans mark utan att be om lov. Det är en folkrörelse som växer.
Folk busodlar av olika skäl. Ett kan vara att väcka uppmärksamhet och protestera mot miljöförstöring. Då odlar man där det märks mest, som mitt på stadens stora torg.
Ett annat vanligt skäl är att man tycker att det är roligt att odla, men saknar egen mark. Då väljer man en lite bortglömd plats som ingen bryr sig om.
– Sköt om och håll fint och var beredd på att någon annan skördar, säger journalisten och stadsodlaren Ulrika Flodin Furås.
Hennes erfarenhet är att busodling oftast möts av positiva reaktioner och skapar möten mellan människor. Men det är ändå bra att odla i krukor och lådor som kan tas undan om markägaren inte gillar dem. Säkrast är förstås att be om lov i förväg.
Odla säkert i staden
Det går att odla frukt, bär och grönsaker även om man bor i staden. 30 meter från en större väg är luftföroreningar inte längre ett problem.
Jord kan innehålla tungmetaller. Sallad och spenat är exempel på växter som tar upp tungmetaller ur jorden, så byt jord om du ska odla detta.
Om du är osäker på jorden kan du till exempel odla tomater och äpplen. De tar inte upp tungmetallerna.
Fyll mobilen med skadedjur
Undrar du vem som äter dina äpplen eller vad det är för fläckar på morötterna?
Ladda hem en app som visar de vanligaste skadegörarna på trädgårdens växter. Jordbruksverkets app ”Växtskyddsinfo trädgård” är gratis och innehåller tips både om hur man förebygger och bekämpar angrepp.
Gräsklippare gruvligast
Gräsklippning tidigt på söndagsmorgonen. Det är vad vi oftast retar oss på hos våra grannar, enligt Vi i Villas undersökning.
Men väldigt få stör sig på att grannen har fula gungor eller slitna trädgårdsmöbler.
De flesta verkar trivas bra med grannarna. 65 procent uppger att de inte retar sig på något alls.