En kommunalare som tjänar 20 000 kronor och är föräldraledig i ett drygt år kan förlora över 45 000 kronor i pension. Det visar en beräkning gjord på uppdrag av Kommunal.
  – Ofta är du ung när du är föräldraledig så det hinner växa till en stor summa, säger Anne-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal.
  Det är den del av din pension som din arbetsgivare betalar som påverkas när du är hemma – din tjänstepension. Arbetsgivaren betalar som regel bara in till tjänstepensionen när du arbetar. Men alla kommunalare som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal har sina pengar skyddade. Avtalsförsäkringen betalar då in pengar till tjänstepensionen. Det handlar om en insättning på 4,5 procent av din lön per månad. Skyddet har du när du är sjuk mer än två veckor eller föräldraledig.

Många anställda måste själva ansöka om ersättningen genom att gå in på försäkringsbolaget AFA Försäkrings hemsida. Det behöver däremot inte de som jobbar i kommuner och landsting (SKL), för Svenska kyrkan eller kommunala företag anslutna till Pacta eller KFS.
  – Där är det ingen försäkring. Arbetsgivaren fortsättar bara att betala in till tjänstepensionen, förklarar Anne-Maria Carlsgård.
  Inte heller de som går på ITP eller KTP-avtalet behöver göra något, där sköter arbetsgivaren anmälan.
  En del kommunalare (se faktaruta) får även tjänstepension inbetald när de inte kan utföra sitt arbete under graviditeten och får graviditetspenning. Gravida kommun- och landstingsanställda skyddas däremot inte.
  Varför inte?
  – Vi har inte förhandlat om det. Men det är en av sakerna som ligger på vårt bord att diskutera nu när pensionsavtalet är uppsagt, säger Anne-Maria Carlsgård.

För att ha rätt till avtalsförsäkringen som gäller din tjänstepension krävs att du har en föräldrapenning som är inkomstbaserad, alltså att du inte har lägstanivån. Du måste ha rätt till en sjukpenninggrundande inkomst, SGI.
  Inbetalningen till tjänstepensionen är bara en del av det skydd som avtalsförsäkringarna omfattar. Du har också rätt till föräldralön och extra ersättning om du blir långtidssjukskriven (läs ovan).

 

Siluett av kvinna.

Bussföraren Cecilia riskerar förlora
46 323 kronor
i pension

• Busschauffören Cecilia är 25 år när hon går på föräldraledighet i 13 månader. Hon tjänar 20 000 kronor per månad. Arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av hennes lön till tjänstepensionen. Hon glömmer att anmäla till AFA att hon är föräldraledig. Med en avkastning på 3,5 procent så skulle Cecilia, när hon går i pension vid 65-års ålder, få 46 323 kronor mindre i pension.
  Om hon hade tjänat 25 000 kronor, hade hon gått miste om totalt 57 904 kronor.
  Med en lägre lön på 16 000 kronor, hade Cecilia förlorat 37 059 kronor i tjänstepension.

Du kan söka retroaktivt

• Alla kommunalare med kollektivavtal har sin tjänstepension skyddad när de är föräldralediga eller sjukskrivna. De som hör till SAF-LO samt KAP-KFO är även skyddade när de är hemma med graviditetspenning. Hur länge arbetsgivaren betalar in tjänstepension är olika. Anställda i kommun och landsting får ersättning så länge de är tjänstlediga enligt föräldraledighetslagen, vilket betyder att det kan vara längre än den tid man tar ut föräldrapenning.

Registrera dig på AFA:s hemsida när du börjar din föräldraledighet eller har varit sjukskriven mer än två veckor.

Har du missat att ansöka? Om det inte var senare än år 2000 som du var föräldraledig eller sjuk, kan du söka retroaktivt. För graviditetspenningen går det att söka retroaktivt enbart tillbaka till januari 2012. Gå in på www.afaforsakring.se.

Om du inte kan använda dator, beställ blankett på 08-6964949.

Anställda som saknar kollektivavtal kan ha en arbetsgivare som betalar in via en annan försäkring. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.
Källa: Kommunal

Vilket avtal tillhör du? 

Kommunals medlemmar kan omfattas av i princip sex olika pensionsavtal. För att vara säker på vilket du tillhör, kolla med din arbetsgivare eller din sektion. Här är en förenklad översikt:
KAP-KL 
Anställda i kommun, landsting, kommunala bolag, Svenska kyrkan. 
Behöver ansöka: Nej
ITP
Anställda i olika privata vårdbolag. 
Behöver ansöka: Nej
KTP-KFO
Anställda i kooperativ inom skola och förskola. 
Behöver ansöka: Nej
PA-KFS 
Anställda i kommunala bolag, t.ex. spårvagnsförare, anställda inom energisektorn, museer, vård och omsorg. 
Behöver ansöka: Nej
SAF-LO 
Bland annat bussförare och lantarbetare, privat hemtjänst. 
Behöver ansöka: Ja
KAP-KFO

Anställda inom kooperativa företag och organisationer, till exempel personliga assistenter, med hushållsnära tjänster, på turism- och fritidsanläggningar och som ridinstruktörer och stallpersonal. 
Behöver ansöka: Ja