Vad gör jag åt kränkningarna?
Jag är utbildad barnskötare och undersköterska och arbetade många år i äldreomsorgen innan jag började på en förskola i kommunen. Jag omplacerades dit efter att ha varit sjukskriven i tre och ett halvt år. Men förskolechefen ville aldrig anställa mig och har försökt få bort mig hela tiden under de ett och ett halvt åren jag jobbat på förskolan.
Jag har flera gånger fått höra hur dålig jag är. Hon hittar på sånt som jag inte känner igen och hon säger saker som medarbetarna skulle ha sagt, men mina arbetskamrater har inte pratat med mig.
Hon har flyttat mig tre gånger mellan olika avdelningar. Jag har fått springa runt, men bara gjort en massa fel, enligt chefen. När jag skulle börja på förskolan fick personalsekreteraren inom äldreomsorgen säga till chefen att ge mig ett anställningsbevis, för det ville hon inte ge mig. Vid lönesamtalet sa hon också till mig att jag inte skulle få höjd lön, eftersom jag inte uppfyllde kriterierna som ingick i arbetet som barnskötare. Jag har huvudvärk varje dag och mår jättedåligt av det här, så jag har sjukskrivit mig och hoppas bli omplacerad. Vi ska snart ha ett möte på Kommunhälsan och jag får ont i magen bara jag tänker på det. Kan jag anmäla detta som arbetsskada eller vad gör jag? /Förtvivlad
SVAR: Att få chefen emot sig är nog något av det värsta som kan hända i arbetslivet. Det är svårt att försvara sig mot kritik och anklagelser som man anser inte stämmer.
Chefen har rätt att bestämma över hur jobben ska göras, men om hon är missnöjd har man som anställd rätt att få veta hur man då ska göra så att det inte blir fel. Kriterierna för att få höjd lön är i allmänhet tydliga och skriftliga. Du har väl fått dem klart redovisade? Har du försökt tala ut med chefen i enrum om hur du upplever henne som chef och om hur ni kanske skulle kunna hitta bättre vägar till samarbete? Vad önskar hon av dig? Kanske är det inte för sent att reparera er kontakt?
Men nu är ni uppenbarligen helt på kant med varandra och allt har ställts på sin spets. Visst kan du anmäla arbetsskada om du vill, men med största sannolikhet blir den inte godkänd. Det är mycket höga krav på samband mellan skada och så kallad skadehändelse och en psykisk skada är oerhört svår att bevisa. Du ska också veta att anmälan alltid ska kommenteras och undertecknas av chefen och att situationen med henne då riskerar att bli ännu sämre. Du är sjukskriven och vill bli omplacerad. Var riktigt tydlig med det önskemålet vid rehabmötet! Det bästa för både dig och chefen är kanske att skiljas åt om det är möjligt att hitta ett jobb åt dig inom kommunen.
Jag hoppas att det ska bli bra för dig.
/Anita von Schéele