– Det är väldigt tydligt att klass- och könsskillnader finns kvar i arbetslivet, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.  Att 34 procent arbetarkvinnorna inte kan gå ifrån i fem minuter, det trodde man hade försvunnit för länge sen.
  Bland manliga arbetare är motsvarande siffra 12 procent och bland manliga tjänstemän fem procent.
  Det framgår av LO:s nya rapport ”Friheter och förmåner i arbetet och upplevd klasstillhörighet”, en undersökning som gjorts vid sex tillfällen sedan 1988. Man har tittat på tio friheter i arbetslivet och vilka förmåner de anställda har. Det är tydligt att tjänstemän och akademiker har fler förmåner och friheter än arbetare. Det är också skillnad mellan män och kvinnor, oberoende av klass.

Karl-Petter Thorwaldsson är särskilt bekymrad över att LO:s medlemmar i mindre utsträckning än TCO- och SACO-medlemmar kan ta ledigt en timme för att uträtta ett ärende, utan avdrag på lönen. Kvinnor inom LO kan göra det mer sällan än LO:s män. 34 procent av kvinnorna jämfört med 58 procent av männen i LO.
  I kommande avtalsrörelser vore det rimligt att ställa krav på rätten att få vara borta utan löneavdrag för att gå på skolavslutning eller till tandläkare, säger Thorwaldsson.
  – Jag emotsäger mig synen att arbetare inte skulle kunna jobba ikapp en timme.
  På samtliga tio punkter har LO-män större frihet än LO-kvinnor, till exempel gäller det att välja ordning på arbetsuppgifterna och att börja senare och jobba ikapp. Även förmåner har männen mer av: kaffe, personalutbildning och bonusar. Nära dubbelt så många män som kvinnor har subventionerad läkarvård bland LO:s medlemmar.
  De friheter där det inte är sämre för arbetare gäller att ringa och ta emot privata samtal. Arbetare kan ringa oftare än akademiker. När det gäller förmåner har LO-medlemmarna oftare personalrabatter.

Rapporten har också undersökt känslan av klasstillhörighet. 91 procent av LO-medlemmarna känner sig som arbetare, det har inte förändrats över tid. Bland alla anställda är det fler som känner sig som arbetare än som tjänstemän.
  Det som förändrats är synen på vilken klass man tillhör. Sedan 2006 har andelen som ser sig som medelklass ökat. 57 procent av LO-medlemmarna tycker att de är arbetarklass medan 42 procent känner sig som medelklass.
  – Det är ett tecken på att många i arbetarklassen får det bättre, man kanske bor i villa och har bil, säger Mats Larsson, utredare på LO.

LO:s undersökning

Undersökningen har gjorts vid sex tillfällen sedan 1988. Den bygger på 4 500 intervjuer med anställda mellan 18 och 64 år.