Bättre att arbeta än att bli utköpt?
Jag reagerade på ert svar till signaturen Mariana i KA 4. Hon undrade om hon ska tacka ja till att bli utköpt på grund av att hon mobbas och fick svaret att det är något man kan tvingas acceptera ibland. Men jag undrar om avgångsvederlag ska förekomma vid mobbning inom vården. Där är stressigt och många nedskärningar och det finns ju möjligheter att prova på andra arbetsställen. Man borde väl få prova på ett annat jobb? Signaturen skrev att facket inte hjälpte till. Ni svarade som om hon inte skulle kunna få någon ny tjänst. Men vi inom vården måste se till att få jobba fram till pensionen. Varför löser man inte detta på något annat sätt? Förklara mera! /Lena
SVAR: Tack, Lena, för din reaktion! Självklart är målet alltid att alla ska kunna jobba fram till pensionen. En av de första åtgärder man brukar försöka med är omplacering hos samma arbetsgivare, när det verkar omöjligt att lösa problem på en arbetsplats. Många olika lösningar prövas och diskuteras med de fackliga företrädarna, som alltid måste vara informerade och föra den anställdes talan. Sista utvägen för arbetsgivaren är att erbjuda en ekonomisk ersättning för upplösning av anställningsavtalet. Detta är ingenting som sker lättvindigt och det måste förhandlas med facket. Om den anställde accepterar ett ”utköp” är denne sedan fri att söka annat jobb och har också kvar sin förtursrätt till jobb hos arbetsgivaren i den offentliga sektorn.
Signaturen Mariana skrev mycket knapphändigt. Det är därför omöjligt att veta något närmare om detaljerna i hennes fall eller ge henne något närmare råd.