18 procent mindre i lön – det borde betyda 18 procent mindre arbete. Det tycker facken i Danmark som i en kampanj ”uppmanade” kvinnor att arbeta sin sista arbetsdag igår 1 november.

Bland fackförbunden som är med i kampanjen finns HK/Kommunal.
– Självklart menar vi det inte allvarligt när vi säger att kvinnorna ska jobba sin sista arbetsdag 1 november. Men vi säger att det är mycket allvarligt och orimligt att löneskillnaden mellan män och kvinnor är 18 procent, skriver förbunden i kampanjmaterialet.
Förbunden poängterar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor varierar mellan olika branscher, men att skillnaden ligger på 18 procent om man jämför den genomsnittliga timlönen. Kampanjen lyfter också löneskillnaderna mellan mans- och kvinnobranscher.

Kritiken mot ”Kvinnornas sista arbetsdag” har inte låtit vänta på sig. Flera ekonomer har uttalat sig om att siffrorna är överdrivna och menar att flera olika undersökningar visar att löneskillnaden i själva verket hamnar mellan 3 och 6 procent om man tar hänsyn till yrken, utbildning, ålder osv.

I Sverige tjänar kvinnor 84,2 procent av mäns löner, enligt den senaste rapporten från Medlingsinstitutet. Den siffran har inte tagit hänsyn till att man arbetar inom olika yrken och har olika utbildning. Tar man med det och ålder och räknar om deltidslöner till heltidslöner tjänar svenska kvinnor 93,4 procent av männens löner.