Mat — vad ska det vara bra för?
All mat innehåller näring. Det är en mängd olika ämnen som hjälper kroppen att fungera på olika sätt. Här är en sammanfattning om vad näringsämnena gör för nytta i kroppen.
PROTEIN
Bra för: Protein har en mängd uppgifter, bland annat bygger det upp muskler och bindväv, hjälper cellerna att kommunicera, transporterar näring ut i kroppen, bidrar till immunförsvaret och kan användas som bränsle.
Finns i: kött, fisk, ägg, ost, spannmål, baljväxter, nötter, mandel, frön med mera.
FETT
Bra för: Kroppen behöver fett bland annat som bränsle, för att bygga celler, tillverka viktiga hormoner och för att kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.
Finns i: Högst halt i olja och smör. I andra mjölkprodukter, kött, fisk, baljväxter och spannmål varierar fetthalten mycket. De flesta frukter och grönsaker innehåller mycket lite fett.
KOLHYDRATER
Delas in i sockerarter, stärkelse och kostfiber.
Bra för: Socker och stärkelse är bränsle för hela kroppen, och är särskilt viktigt för hjärnan. Kostfiber ger mättnad och är bra för matsmältningen och tarmarnas arbete. Minskar risken för tarmcancer.
Finns i: Allt från växtriket, som bröd, mjöl, gryn, pasta, ris, frukt, grönsaker, rotfrukter och balj-växter. Även i mjölk.
VITAMINER
Bra för: Hjälper till att bygga upp och reparera kroppens olika funktioner, och skyddar den mot skador.
Finns i: Det finns 13 olika sorters vitaminer och de finns i varierande mängd i många olika sorters mat. C finns till exempel mest i frukt och grönsaker, B12 och D finns nästan bara i animaliska livsmedel. D-vitamin kan kroppen bilda själv om man får tillräckligt med solljus.
MINERALER
Bra för: Deltar i en mängd funktioner i kroppen, reglerar bland annat nerver, muskler, ämnesomsättning.
Finns i: Det finns många olika sorters mineraler i mat, och minst 15 av dem räknas som essentiella, det vill säga livsnödvändiga. Det är bland annat kalcium, natrium, magnesium, järn, zink och selen. Några finns mest i mjölkprodukter, några mest i fisk, andra mest i kött, ytterligare andra mest i frukt, grönsaker och spannmål.