PROTEIN
Bra för:
Protein har en mängd uppgifter, bland annat bygger det upp muskler och bindväv, hjälper cellerna att kommunicera, transporterar näring ut i kroppen, bidrar till immunförsvaret och kan användas som bränsle.
Finns i: kött, fisk, ägg, ost, spannmål, baljväxter, nötter, mandel, frön med mera.

FETT
Bra för: Kroppen behöver fett bland annat som bränsle, för att bygga celler, tillverka viktiga hormoner och för att kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer. 
Finns i: Högst halt i olja och smör. I andra mjölkprodukter, kött, fisk, baljväxter och spannmål varierar fetthalten mycket. De flesta frukter och grönsaker innehåller mycket lite fett.

KOLHYDRATER
Delas in i sockerarter, stärkelse och kostfiber.
Bra för: Socker och stärkelse är bränsle för hela kroppen, och är särskilt viktigt för hjärnan. Kostfiber ger mättnad och är bra för matsmältningen och tarmarnas arbete. Minskar risken för tarmcancer.
Finns i: Allt från växtriket, som bröd, mjöl, gryn, pasta, ris, frukt, grönsaker, rotfrukter och balj-växter. Även i mjölk.

VITAMINER
Bra för:
Hjälper till att bygga upp och reparera kroppens olika funktioner, och skyddar den mot skador. 
Finns i: Det finns 13 olika sorters vitaminer och de finns i varierande mängd i många olika sorters mat. C finns till exempel mest i frukt och grönsaker, B12 och D finns nästan bara i animaliska livsmedel. D-vitamin kan kroppen bilda själv om man får tillräckligt med solljus.

MINERALER
Bra för:
Deltar i en mängd funktioner i kroppen, reglerar bland annat nerver, muskler, ämnesomsättning.
Finns i: Det finns många olika sorters mineraler i mat, och minst 15 av dem räknas som essentiella, det vill säga livsnödvändiga. Det är bland annat kalcium, natrium, magnesium, järn, zink och selen. Några finns mest i mjölkprodukter, några mest i fisk, andra mest i kött, ytterligare andra mest i frukt, grönsaker och spannmål.