Fett i blodet — skadar och skyddar
Vi har alla fett i blodet. Även om vi inte äter fett alls, kommer kroppen att bilda fett ur kolhydraterna vi äter.
Fettet består av flera ämnen. Vissa är nyttiga, andra kan vara skadliga och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Balansen mellan nyttiga och skadliga ämnen är viktig. Till viss del kan man påverka balansen själv. De skadliga ämnena verkar öka om man äter mycket snabba kolhydrater (socker, vitt bröd, ris).
Enligt många studier är det bra att äta mer av omättade fetter och mindre av mättade fetter (se nästa sida). Det är också Livsmedelsverkets rekommendation.
På senare tid har det kommit studier som tyder på att mättade fetter kanske är bättre än man trott.
Det verkar också vara skillnad på olika mättade fetter, till exempel skulle kokosfett vara nyttigare än fettet i kött och smör.
Kroppen hanterar också fettet bättre om man är normalviktig och rör på sig regelbundet.
De olika fetterna
Mättat fett finns i:
- Smör, ost och andra mjölkprodukter
- Kött
- Kokos- och palmoljaOmättade fetter finns bl a i:
- Oliv- och rapsolja, mandel, hasselnötter, avokado, kyckling (enkelomättat)
- Fet fisk, solrosolja, sesamfrö, linfrö, valnötter (fleromättat)Transfetter finns i:
- Industriellt härdade fetter som kan finnas i kakor, chips, pulversås och annan industritillverkad mat. Farliga för hjärtat.
- Det finns också naturliga transfetter i mjölk. Oklart om de är bättre eller sämre än de industritillverkade.