–  Den här frågan har varit uppe på många kongresser och jag har åkt på stryk varje gång, säger Gustav Fridolin till Kommunalarbetaren
Inte ens i den allra högsta partiledningen är de eniga. Det andra nyvalda språkröret Åsa Romson säger till LO-tidningen att det var rätt i sak att införa undantaget.
– Om man som vi vill vara ett brett parti, så får man också leva med att det är ett parti med många olika åsikter, säger Gustav Fridolin.
Det var för elva år sen som undantaget infördes efter att de borgerliga och MP gått ihop. Miljöpartiet blev ett rött skynke för fackföreningsrörelsen.
Gustav Fridolin, med sin fackliga bakgrund i SAC, Syndikalisterna, är en av få miljöpartister som offentligt tagit strid mot LAS-undantaget.

Nu hoppas han att Miljöpartiet och de fackliga organisationerna ska närma sig varandra.
– Jag ser vilken uppenbar allians som finns mellan den gröna rörelsen och den fackliga rörelsen, säger han.
Inom ett halvår kommer de fackliga organisationerna, däribland Kommunal, att bjudas in till det rådslag om arbetstiderna som Miljöpartiet ska genomföra.
– Precis som Kommunal så har vi sett att vårt krav om 35-timmarsvecka inte går att genomföra i en handvändning. Men det betyder inte att man ska ge upp. Problemen med att människor slits ut på arbetsmarknaden kvarstår. Vi måste hitta nya reformer som ger människor mer makt över sina arbetstider.

I samband med helgens MP-kongress (20-22 maj) framkom det att Miljöpartiet siktar på en uppgörelse med regeringen om socialförsäkringarna. Och det är det gamla MP-förslaget om en gemensam myndighet för a-kassa, sjukförsäkring och försörjningsstöd, man hoppas att de borgerliga partierna ska nappa på
I sin behandling av motioner under kongressen tog Miljöpartiet bland annat beslut om att:
• Skolverksamhet inte ska drivas av företag med vinstintresse.
• Avregleringen av apoteksmarknaden bör utredas.
• Vinstdrivande vårdföretag inte ska få plocka ut vinst om det finns anmärkningar från en vårdinspektion.