Premiär för perenner
Solen tittar fram allt oftare och marken börjar torka upp. Vi träffar trädgårdsmästaren Margareta Eidenert som ger tips om perenner.
Margareta Eidenert kallas för Maggan. Hon är kommunalare och jobbar på Tuna Trädgård utanför Enköping. Maggan bor i Örsundsbro och har jobbat på trädgården i sex år. Tuna Trädgård är specialiserad på sommarblommor och perenner. Sommarblommorna driver de upp på plats från både frön och sticklingar.
– Just nu håller vi på att toppa och glesa för att plantorna ska bli täta och fina, säger Maggan.
Växthuset är fullt av färgglada pelargoner och penséer som såddes i slutet av december. Speciellt för i år är en surfina med helsvart blomma som liknar sammetstyg. De är tre personer som är anställda på Tuna Trädgård. Maggan är ansvarig för perennerna och arbetar mycket utomhus.
– Jag hjälper kunderna på plats utomhus, men på helgerna jobbar jag också en del inne i kassan, säger Maggan.
Idag är det vårpremiär för perennerna. Maggan täcker av växt-erna utomhus tillsammans med några kollegor. Hon monterar bort trälister med en skruvdragare. Kollegorna rullar av plasten som har skyddat perennerna över vintern. De flesta perennerna tål kyla bra men behöver skydd mot fukt.
– De blir extra känsliga eftersom de står i så små krukor, förklarar Maggan.
Hon visar utställningsrabatten som växer framför en rad av höga granar. I rabatten kan kunderna se hur växterna ser ut när de är planterade. Men perennerna i utställningsrabatten är inte bara för syns skull. Maggan använder dem också som moderplantor. Hon tar sticklingar från topparna och driver upp nya växter. Växternas namn skriver Maggan på gamla persienner. Hon har upptäckt att tuschen håller bättre på persienner än på plast.
– Titta. Den här persiennen har en älg tuggat på. Först har den festat lite på jästa äpplen, sen har den börjat äta på persiennerna, skrattar Maggan.
Maggan tycker det är kul med utmaningar. Hon har tre ovanliga perenner som hon försöker få att gro inne i växthuset. Det är lunddocka, porslinsanemon och kobrakalla.
– Med de här blommorna är det första steget som är det svåraste, säger Maggan.
Om perenner sås från frö är det viktigt att tänka på att sådden aldrig får torka ut men den får inte heller bli för blöt. Att täcka med plast ger hög fuktighet. Många sådder ska också stå varmt, men vissa arter är köldgroende. De flesta plantor får hjärtblad till att börja med. Då ser de väldigt lika ut. Man måste vänta tills de har utvecklat karaktärsblad innan man kan plantera om dem. Att driva upp perenner tar lite tid. De måste få ordentligt med rötter innan de kan sättas i en kruka eller i rabatten.
– Jag brukar dra lite i sticklingarna och känna om de sitter fast. Om de sitter så har de fått tillräckligt med rötter för att man ska kunna ta bort plasten, säger Maggan.
Förutom de plantor som odlas på plats så köper trädgården in perenner för att få variation i sortimentet. De flesta plantorna kommer från svenska leverantörer. I genomsnitt har Tuna Trädgård tusen olika sorters perenner på en säsong. Maggan provar sig fram innan hon bestämmer vilka sorter som ska odlas kommande säsong.
– Jag brukar experimentera lite hemma innan jag odlar här. Det blir inte så fint på tomten men det är roligt, säger Maggan.
Maggans 7 tips för snygga rabatter
1 GILLA LÄGET!
Hitta växter som passar att plantera på platsen. Växter är anpassade till olika naturförhållanden. Maggan har delat in perennerna i olika grupper beroende på vad som får dem att trivas: sol, skugga, fuktigt eller torrt. Många glömmer bort att skugga också är ett läge som växter kan trivas i.
2 PERENNER I KRUKA
Du kan plantera en art per kruka och sedan kombinera olika krukor. Till exempel funkia, julros och daglilja. Alunrot är mycket fin i kruka.
3 BLAD, GRÄS OCH LÅNG BLOMNING
Tänk på att vissa växter är dekorativa hela säsongen. För att få ett långt prydnadsvärde kan du plantera växter med blad som har vacker form och färg. Exempel är alunrot, kaukasisk förgätmigej och höstsilverax. En del perenner har också lång blomningstid som stenkyndel, murreva och sen såpnejlika. Olika sorters gräs och martornar är också dekorativa under hela säsongen.
4 VÅRLÖKAR OCH SOMMARBLOMSTER
Kombinera vårlökar som krokus, narcisser och tulpaner med hög- och sensommarblommande växter som solhattar, nävor och fläckflockel. Växterna löser av varandra och perennerna döljer vårlökarnas gulnande blad.
5 MARKTÄCKARE
Om du undviker bar jord kan du hindra ogräset från att växa in i rabatterna. Plantera marktäckande växter som wald-steinia, flocknäva och vintergröna.
6 VÄLJ UT OCH GRUPPERA!
Plantera i grupper där du kombinerar några utvalda perenner. Ha hellre flera grupper med några få sorter än en stor grupp med många sorter.
7 HITTA EGEN STIL!
Försök att hitta din egen stil på perennerna. Du kan också härma en förebild som du gillar. En stil är mormorsväxter som pioner, aklejor och astrar. Du kan skapa en naturlik stil med ormbunkar, brunnäva och månviol eller en mer modern stil med solhattar, gräs och alunrot.
Margareta Eidenert
Yrke: Trädgårdsmästare.
Ålder: 46 år.
Bor: Örsundsbro.
Favoritblomma: Japansk fänrikshjärta – Burning hearts. För att den har vackra stålblå blad, rosaröda blommor och doftar gott. Blommar juni-sept.