Växjö var pionjärkommun, gjorde precis så som forskare föreslagit. Slitsamma och ensidiga städjobb kombinerades med arbete i skolköket, också krävande, men med andra rörelser. Därmed kunde också fler få heltidstjänster och personal kunde arbeta mer flexibelt, hoppa in för varandra.

Nu skrotar de borgerliga politikerna de visionerna, nu handlar det om pengar. Om en dryg vecka ska Skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö fatta beslut om att 80 procent av städverksamheten ska konkurrensutsättas, upphandlas. Därmed blir det omöjligt att kombinera städjobben med arbete i skolköken som nu sker, och deltids- och timjobben kommer att öka igen. Men kommunen hoppas spara 8 miljoner kronor.

Agneta Sjöström arbetar med kök och städ på Norregårdsskolan och är arbetsplats- och skyddsombud.
– Det finns inga sakliga skäl för det här, det blir inte billigare om man vill ha samma kvalitet. Det handlar bara om ideologi, att man av princip inte vill att kommunen ska sköta det här. Följden blir att det som kommunen och facket tillsammans var överens om nu saboteras. Det är personalen som får betala priset, säger hon.

Kommunals sektion har ställt tre konkreta frågor till Patric Svensson(Fp) kommunalråd och ordförande i Skol- och barnomsorgsnämnden. KA ber honom svara på dem och några andra frågor.
Hur ska ni arbeta för att inte heltidstjänsterna ska splittras igen?
– Jag är väl medveten om att det blir svårare att ha heltidstjänster i skolstädningen. På en del förskolor finns andra kombinationer mellan barnomsorg och köket. Vi kommer att göra några undantag.

Hur ska ni arbeta för att inte arbetsskadorna inte ska öka igen när kombinationstjänsterna bryts upp?
– Jag vet inte om det finns belägg för att arbetsskadorna minskar med kombinationstjänster. Men varje arbetsgivare får ta ansvar för sina anställda, och vårt ansvar handlar om att göra affärer med seriösa städentreprenörer.

Känner du och övriga borgerliga ledamöter något ansvar för den personal som drabbas av er politik?
– De som nu arbetar kommer att erbjudas fortsatt arbete av de entreprenörer som får uppdraget. För några år sedan genomförde vi en mindre städupphandling och då kunde vi erbjuda andra jobb för dem som ville stanna kvar i kommunen.

Har ni utvärderat vad modellen med kombinationstjänster gett, i form av lägre sjukskrivning och högre andel heltidstjänster?
– Nej.

Patric Svensson säger att skälet att lägga ut städningen handlar om att spara pengar. Han bedömer att kommunen kan spara uppåt 8 miljoner kronor på det. Nämnden har ett uppdrag från kommunfullmäktige att konkurrensutsätta verksamhet.
Och när städpersonalen inte längre är anställd av kommunen behöver kommunen inte ta ansvar för vare sig heltid eller arbetsmiljö för städarna.