En fixare på hemmaplan
-- Ibland får man vara beredd på att ta emot felanmälningar i mataffären, skrattar Lars Bohman.
Han är fastighetsskötare i Ankarsrum, sydväst om Västervik. Orten där han har bott i hela sitt liv.
Klockan är sju på morgonen och telefonsamtalen duggar tätt från hyresgäster och hantverkare. Det blir en lång lista på uppdrag i anteckningsboken.
– Den är mitt viktigaste arbetsredskap, säger Lars Bohman allvarligt.
Här på kontoret finns inga stämpelklockor. Hit ringer ingen arbetsledare och delegerar jobb. Lars Bohman och hans kollegor jobbar för det kommunala bostadsbolaget i Västervik. Arbetsveckorna planerar de själva.
– Vår samlade erfarenhet är stor. Det gör att chefen litar på oss, säger Lars Bohman.
11.08 Lars Bohman kontrollerar en ventilationstrumma tillsammans med sotarna Pelle Modig och Teppo Ollila.
Utanför Ankarsrums skola råder höstlovslugn. Det enda som hörs är det brummande ljudet från lövblåsarens tvåtaktsmotor. I Västervik har inte arbetet med grönytor lagts på entreprenad som på många andra håll.
– Att vara ute gör dagen mer varierad. Men det blir svårare att hinna med fastighetsjobben. En gräsklippning kan ta åtta timmar, säger Lars Bohman.
Han ställer tillbaka blåsaren i garaget. Högar av löv ligger fortfarande utspridda på gräsmattan. Hyresgästerna står i första rummet.
– Det är viktigt att ta sig tid när man är på besök. Det är en annan människas hem och jag måste ha förtroende med mig när jag kliver in, säger Lars Bohman innan han sätter sig i bilen.
Vi åker till ett radhusområde där Lars Bohman mäter upp en beställning av ett altantak och småpratar med hyresgästerna. På parkeringen hinner han knappt ta av sig verktygsbältet innan han stoppas av två sotare som hojtar på hjälp.
De har märkt att en fläkt slutat att fungera. Knästående på vindsloftet laborerar Lars
Bohman med olika lösningar innan han trycker på återställningsknappen och får i gång fläkten.
– Sotarna hade tur. När man gör sig synlig dyker det alltid upp någon som behöver hjälp, säger Lars Bohman.
14.50 Går ner i pannrummet under Totebo skola för att mäta av elförbrukningen och värmen i huset.
Efter lunch styr Lars kosan söderut mot Hjorted. På Nynäsgårdens äldreboende har värmen slagits ut i vissa delar av huset. I kulvertarna under äldreboendet möter han en rörmokare som lyckats få i gång flödet i rören. Lars Bohman beställer ändå en reparatör eftersom bergvärmepumpen krånglar.
– Man är alltid nyfiken på hur jobben har gått. Det är också viktigt att kontrollera att de inte drar ut på tiden, säger han.
Tillbaka på kontoret lyssnar Lars av telefonsvararen och märker att han måste beställa en snickare som ska lägga om ett hallgolv. Efter flera försök får han tag på en snickare strax innan fyra. Nu har han ryggen fri. Han tar en snabb dusch innan han försvinner ut i mörkret på cykel. Med bara ett stenkast till hemmet kan det vara svårt att hålla distans till jobbet. För Lars Bohman är det samtidigt en trygghet att vara igenkänd och kunna prata ledigt med hyresgästerna.
15.50 Diskuterar arbetsdagen med kollegan Conny Karlsson, som snart går i pension. Lars Bohman kommer att få ta över några av hans uppgifter.
Lars Bohman
Yrke: Fastighetsskötare.
Ålder: 45 år.
Bor: I Ankarsrum.
Lön: 23 650 kr.
Vägen hit: Läste till verkstadstekniker på gymnasiet. Därefter verkstadsreparatör inom industrin. Fastighetsskötare sedan 21 år tillbaka.
Bäst & sämst
Bäst med jobbet: "Variationen och att jag har frihet under ansvar."
Sämst med jobbet: "Att allt ska gå så fort, det präglar hela samhällsutvecklingen."
Om facket
"Jag tycker det är viktigt att hålla sig uppdaterad på vilka rättigheter jag har."