Undersköterskan Veronica Andersson och speciallärarna Ingrid Lundström och Vera Forsman hade svårt att sova i flera års tid. Framförallt var det stressen som ställde till det. Tankarna rusade i huvudet på kvällen och hindrade dem från att koppla av och somna.
– Jag låg vaken och funderade på jobbet, det är stor belastning där, säger Veronica Andersson.
Förra hösten deltog de i Sömnskolan, som ordnas av Skellefteå kommuns företagshälsovård Kommunhälsan. Sömnskolan arbetar med KBT, kognitiv beteendeterapi, i grupp.
KBT går ut på att lära om. Först tar man reda på vad i ens liv som gör att man sover dåligt. Det kan vara yttre orsaker, tankar, känslor och beteenden, eller en kombination av allt. Sen lär man sig hur man kan ändra det som hindrar en att sova. Man lär sig nya sätt att tänka och handla.

Alla de tre kvinnorna har gjort förändringar, under och efter kursen. Det är stort och smått, från att börja promenera till att säga ifrån på jobbet när arbetsbelastningen blir för stor.
Veronica Andersson har avsagt sig ett av sina ansvarsområden. Hon jobbar i hemtjänsten och brukade ha ansvar för schemaläggning, kost och planering av turerna. Att släppa planeringen var inget lätt beslut:
– Jag är sån att har jag tagit på mig en uppgift ska jag göra det, säger Veronica.
Men när hon väl sa ifrån fick hon inga negativa reaktioner alls. Och nu tycker Veronica att stressen har minskat.
En annan viktig förändring hon har gjort är att dra ner på kaffet, från en kanna per dag till tre-fyra koppar. De flesta vet väl att man blir pigg av kaffe, ändå kopplar man inte självklart till kaffet när man ligger och vrider sig i sängen.
Gruppen träffades vid åtta tillfällen under hösten 2009, under ledning av två personalkonsulter på Kommunhälsan, Stefan Wallström och Katrine Grönlund. Tillsammans lärde de sig om sömn, diskuterade med varandra och gick igenom andningsövningar och avslappningsmetoder.
De fick också alltid en läxa till nästa veckas träff. KBT förutsätter att man lägger ner en hel del tid på att göra uppgifter och övningar på egen hand.

Redan under kursen började de sova bättre, och det gör de även nu, ett år senare. Och livet har blivit mycket lättare.
– Man blir mer glad, förut tog jag ut dåliga saker i förskott. Och man blir mindre glömsk, jag brukade glömma många små saker, både privat och på jobbet, säger Veronica Andersson.
Fortfarande kan det hända att de sover sämre en period när det är extra stressigt på jobbet. Ingrid Lundströms tuffa perioder är vid terminsstarterna, då är det mycket att tänka på.
Men det känns inte längre lika svårt med en sömnlös natt då och då. Hon känner sig tryggare nu när hon vet hur sömnen fungerar.
– Har man kunskap känner man sig trygg, säger Ingrid Lundström.

Vera Forsman berättar att hon har stor nytta bara av att tänka på ett nytt sätt.
– Förut låg jag och oroade mig, ”Hur ska jag orka om jag inte får sova inatt?”.
Nu tänker hon i stället att visst kommer hon att vara trött imorgon, men det är ingen katastrof, det har gått bra förut. Och de tank-arna gör henne lugnare.
Att ha gruppens stöd har varit viktigt, tycker de.
– Det är skönt att veta att man inte är ensam, säger Veronica Andersson.

KBT och sömn

Kognitiv beteendeterapi gör att man somnar snabbare och får bättre sömnkvalitet. KBT är minst lika effektivt som läkemedel, men har inga biverkningar. Det visar en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Däremot kräver KBT en stor egen insats av patienten, så det krävs motivation och en viss ork.
KBT kan man få på olika sätt. Man kan gå enskilt hos en terapeut eller i en grupp. Det finns också på internet, då har man kontakt med en terapeut på mejl eller telefon och arbetar på egen hand med olika övningar.
Man kan också arbeta helt själv med hjälp av en handbok. Det är dock inte säkert att KBT på internet eller i bokform ger lika bra resultat.

Några viktiga inslag i sömnskolan

Sömndagbok: Alla får skriva dagbok över sina sömnvanor och andra livsstilsfaktorer, som fysisk aktivitet och kaffedrickande.
Analys: Man analyserar vilka tankar, känslor och beteenden man har inför sömn.
Mål: Man sätter upp ett konkret, realistiskt och mätbart mål, till exempel "jag ska sluta med sömnmedicin" eller "jag ska bli bättre på att säga nej".
Övningar: Avslappningsövningar, till exempel andningsövningar och mindfulness.
Prova nya beteenden: Till exempel att gå upp ur sängen när man inte kan sova, i stället för att ligga och vrida sig.
Kunskap: Det är viktigt att veta hur sömn och vakenhet fungerar.

Kommunhälsan

Kommunhälsan är företagshälsovård för de anställda i Skellefteå kommun.
Sömnskolan startade 2009, och är nu inne på fjärde gruppen. Varje grupp består av åtta personer. Grupperna träffas vid åtta tillfällen och alla har fått gå på arbetstid.
Mätningarna visar att alla deltagare har förbättrat sin sömn.

Sömnskolan

Sömnskolan baseras på boken Sömn, sov bättre med kognitiv beteendeterapi av Mari Söderström (Viva förlag). Det är en handbok med övningar som man kan arbeta med på egen hand.