Spädbarn
Under första året utvecklas barnets dygnsrytm. En del barn lär sig snabbt sova om nätterna, för andra tar det längre tid. Det är helt normalt för spädbarn att vakna många gånger under natten. Orsakerna är många, till exempel barnet är hungrigt, ligger obekvämt eller känner sig ensamt. Även om det är normalt och barnet inte lider av att vakna, kan det vara jobbigt för föräldrarna. Det finns många olika råd om hur man gör för att få spädbarn att sova om nätterna. En bra början är att ta upp problemet på BVC.

Barn
Barn har större sömnbehov än vuxna, även om behovet minskar med åldern. Precis som vuxna kan barn ha motvilja mot att gå och lägga sig och svårt att somna. De kan vakna på natten och inte lyckas somna om. Många av råden i denna tidning gäller både barn och vuxna, till exempel att vara fysiskt aktiv på dagen, varva ner i tid på kvällen och ha regelbundna sovtider.
Nattskräck, sängvätning och att gå i sömnen är mycket vanligare hos barn än vuxna. Problemen växer oftast bort av sig själva, men kan läkarbehandlas om de orsakar stora besvär.
Snarkning och andningsuppehåll hos barn beror oftast på förstorade halsmandlar och förstorad polyp bakom näsan. Dessa kan opereras bort, då försvinner problemen.

Puberteten
Tonåringar får lätt sena vanor. Delvis beror det på kroppens hormonförändringar, som ändrar dygnsrytmen. Det förstärks av dataspel och andra sena kvällsaktiviteter. Om man förskjuter dygnsrytmen för mycket kan man inte somna förrän sent på natten. Sömnen blir för kort, man kanske inte hinner äta frukost, man blir trött på dagen och orkar inte med skolan.
Starkt ljus tidigt på dagen kan bromsa upp den här senareläggningen. Att promenera till skolan, gå ut på rasterna, inte sova bort helgdagarna utan gå upp och ut i ljuset är bra sätt. Men det går inte alltid att förmå tonåringar till detta. En dagsljuslampa på frukostbordet kanske är enklare. En del skolor har också gjort lyckade försök med bättre belysning i klassrummen.
Det är också många tonåringar som har svårt att somna på grund av stress, krav från skolan och problem med kompisar.

Vuxna
De flesta vuxna sover mellan 6 och 9 timmar. Några få långsov-are kan behöva 10-11 timmars sömn. Kvinnor har i genomsnitt något större sömnbehov än män.
Sömnbehovet hos vuxna är ganska stabilt. Man blir inte plötsligt en kortsovare om man brukar vara en långsovare. Till viss del går det dock att träna sig att sova kortare tid.  
Även dygnsrytmen är ganska stabil. Man är morgonmänniska, kvällsmänniska eller mittemellan.
Kvällsmänniskor kan få hjälp av ljusbehandling om dygnsrytmen orsakar problem. En del kvinnor tycker att det är svårare att sova strax före mens.

Klimakteriet
Kvinnor i 45-50-årsåldern kan börja sova ytligare och vakna fler gånger per natt, bland annat på grund av att de svettas på natten. Svettningarna beror på hormonförändringar. Det finns många sätt att lindra klimakteriebesvär, www.vardguiden.se är en webbplats där du kan läsa mer om det.

Äldre
Det är naturligt att nattsömnen blir ytligare när man blir äldre. Därför kan man känna sig trött på dagen fast man sovit lika länge som vanligt.
Många äldre mår bra av att sova en stund på dagen. Men om tuppluren blir för lång kan nästa natts sömn bli sämre. Många äldre börjar vakna tidigare på morgonen. Om man inte är trött på dagarna behöver man inte bekymra sig för detta. Det är bättre att gå upp och göra något trevligt än att försöka somna om till varje pris.
Besvär med värk och sjukdomar som stör sömnen ökar ofta med åldern.
Man kan också bli känsligare för till exempel kaffe och cigaretter.