– Preskriptionstiden för inkomstförsäkringen är tre år från det att man har fått a-kassa, så den som var arbetslös i början av 2008 måste kolla upp nu om man har pengar att hämta ut, säger Ulrika Lundgren, ansvarig för medlemsförsäkringar på Kom­munal.
Kommunal arbetar aktivt för att medlemmarna ska känna till den inkomstförsäkring som alla kommunalare kostnadsfritt har genom sitt fackmedlemskap sedan 2008. Men det är ändå medlemmar som missar att söka de extrapengar som de har rätt till. Ulrika Lundgren tror att det kan vara lätt hänt att blanketten bara skickas in en gång, kanske särskilt när det gäller visstidsanställda som har många kortare arbetslöshetsperioder. Man måste nämligen själv ansöka om ersättningen varje gång man blir arbetslös.

Tanken med försäkringen är att täcka upp för förlorad inkomst upp till 80 procent av lönen. Med ett a-kassetak på 18700 kronor hamnar många lågavlönade kommunalare kanske inte så långt över gränsen.
– Men för den som har låg lön kan en extra femhundring i månaden vara ganska mycket, säger Ulrika Lundgren.
Medellönen för de kommunalare som tjänar mer än 18700 är cirka 22 000 kronor, vilket ger en ersättning från inkomstförsäkringen på 1800 kronor per månad.
För deltidare är det dock ovanligt att det blir några extrapengar, eftersom de sällan ­kommer upp i a-kasse­taket. Helt ny kan du heller inte vara på arbetsmarknaden. De senaste tolv ­mån­aderna före arbetslösheten måste du ha varit med i facket och under den kvalificeringstid­en får du inte ha haft a-kassa. Visstidsanställda med många kortare vikariat, har därmed svårt att få ersättning. Enligt Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström skulle det helt enkelt bli för dyrt att försäkra den gruppen medlemmar.
– När vi tog försäkringen resonerade vi att vi måste göra något även för den grupp som har en högre lön, de betalar ändå en högre fackavgift.
Men det är visstidsanställda som kanske behöver inkomstförsäkringen mest?
– Ja, men många av dom skulle förmodligen ändå inte få ut något av försäkringen, eftersom de inte kommer upp i en lön som överstiger a-kassans tak. 

Kommunal ska i höst utvärdera försäkringen och se över innehållet.
– Men när det gäller de visstidsanställda vill vi hellre ta tag i grundproblemet och satsa krutet på att kämpa för fasta anställningar, säger Anders Berg­ström.
Sedan försäkringen startade 2008 har drygt 4300 ­kommunal­are fått dela på 20,6 miljoner kronor. Det ger nära 5000 kronor per medlem. För män är den genomsnittliga totala ersättningen 5866 kronor, för kvinnor 4182. 

Försäkringar – en grundkurs

Ditt försäkringsskydd består av:
- Den statliga socialförsäkringen
- Avtalsförsäkringar
- Medlemsförsäkringar

Socialförsäkringen omfattar bland annat sjukpenning och föräldrapenning.
Avtalsförsäkringarna bygger på avtal mellan facket och arbetsgiv­aren och ser lite olika ut beroende på vilket kollektivavtal du har.
De flesta har en avtalsgruppsjukförsäkring som ger en extra ersättning vid sjukdom, en trygghetsförsäkring vid arbetsskada och en livförsäkring.
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt till omställningsstöd, en del får även avgångsbidrag.

Det ingår i medlemskapet
- Hemförsäkring, inklusive reseförsäkring 45 dagar.
- Olycksfallsförsäkring som även ersätter för skador på fritid­en (Medlemsolycksfall-Fritid).
- Inkomstförsäkring (se artikel).
- Livförsäkring som ger ersättning för avlidna barn (Barngruppliv).
- Grupplivförsäkring för medlemmar som inte har det skyddet via avtal (Kompletterings-TGL).

Det finns även en rad försäkringar som du kan betala extra för, exempelvis en sjuk- och efterlevandeförsäkring.

Källa:
Kommunal och Folksam