Efter sommaren startade Älvsbyns nya bemanningsenhet, som ska täcka upp vid frånvaro på arbetsplatserna. Där jobbar 16 undersköterskor, 3 förskollärare och 2 vikariesamordnare. Alla tjänsterna är på deltid, 80 procent.
Matilda Olovsson är en av dem som fått en av dessa tjänster. Hon hade då haft en fast heltidsanställning sedan 2001. Hon säger att hon var tvungen att acceptera deltidstjänsten, eller bli uppsagd.
– Det känns förjävligt, säger Matilda Olovsson.
Matilda Olovsson har jobbat länge utan att få någon fast placering. Hon blev inlasad på heltid, men några fasta schemarader på heltid har inte funnits att få. Därför har hon jobbat i bemanningspoolen hela tiden. Många som blivit inlasade på deltid efter henne har fått fasta rader.

Kommunen motiverar deltidstjänsterna i den nya bemanningsenheten med att det blir billigare och enklare så.
– Vi har jämfört och tittat på andra kommuner och sett att vid 80 procent är det lättast att få full täckning, säger Erika Sundström (S), ordförande i kommunens personalutskott.
Kommunen har beslutat att försöka få till heltidstjänster i äldreomsorgen. Men det arbetet ska börja med de fasta tjänsterna, förklarar Erika Sundström.
Kan det vara så att man har fått välja mellan att bli uppsagd och acceptera en lägre tjänstgöringsgrad?
– Jo, så kan det vara, för man har minskat den tidigare bemanningspoolen, säger Erika Sundström.

Kommunal har tillsammans med SKTF och Lärarförbundet yrkat att de nya tjänsterna ska bli heltid, men fått nej. Kommunals sektionsordförande Ann-Sofie Wåhlström kan inte förstå hur kommunen först kan säga att de vill ha fler heltider, och sen tillsätta nya deltidstjänster.
– Det är ju ganska pinsamt, säger Ann-Sofie Wåhlström.