Pumpa har en mild och lite smörig smak och blir mycket god i soppa.  Pumpa har vi också använt till en magrare variant av pannacotta där hälften av grädden är utbytt mot pumpamos. Gelésocker, som är lite enklare att använda ersätter gelatinblad.
Av squashen bjuder vi på enkla plättar med squashtsatsiki och rivna rödbetor.

En varm sallad på höstens skörd av svamp och grönsaker är lyxigt gott. Denna sallad sköter sig själv i ugnen. Servera som ensamrätt eller tillsammans med exempelvis ugnstekt kyckling. Salladen passar också utmärkt som förrättstoast. Rosta brödskivor och fördela den varma salladen. Då räcker salladen till 6-8 portioner.

Kantarellsallad

Varm kantarellsallad
35 kronor/portion | 40 minuter att tillaga | 400 kalorier/portion

Det här behövs till fyra portioner:
1 liter kantareller/trattkantareller
100 g gröna bönor
100 g vaxbönor
8 mandelpotatisar
8 jordärtskockor
2 rödbetor
1 gul lök
1 gul eller grön squash
½ dl rapsolja
1 dl persilja, finhackad
1 klick smör
1 liter salladsblandning, ex spenat, ruccola och rödbetsblad
½ dl osaltade pistagenötter
Salt och peppar
1 långpanna med bakplåtspapper.

Så här gör du: Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatis och jordärtskockor. Skär i centimeterstora skivor.
Skala och skiva löken. Skala och klyfta rödbetorna.
Blanda olja och persilja och blanda med rotsaker och lök. Förbered rödbetorna för sig så färgar de inte av sig.
Kärna ur squashen och skär i halvmånar. Rensa svampen.
Lägg över potatis, jordärtskockor, lök och rödbetor på ena halvan i långpannan. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Efter fem minuter lägger du in squash och bönor på den andra halvan av långpannan. Stek resterande 10 minuter och rör om ett par gånger.
Rensa svampen och lägg i stekpanna. Koka tills vätskan kokat in. Lägg i en klick smör och stek ytterligare några minuter. Salta och peppra.
Ta ut långpannan och salta och peppra. Blanda allt med svampen och salladen och lägg upp på fat. Strö ev lite pistagenötter ovanpå.

Pumpasoppa
8 kronor/portion | 30 minuter att tillaga | 120 kalorier/portion

Det här behövs till sex portioner:
1 liten pumpa eller ½ stor, cirka 700 gram
1 gul lök
1,2 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde eller mjölk

Så här gör du: Halvera pumpan och gröp ur kärnhuset. Skär bort skalet och skär sedan pumpan i mindre bitar.
Skala och hacka löken.
Häll upp vatten och buljong i en kastrull. Koka pumpan och löken i buljongen cirka 15 minuter eller tills pumpan känns mjuk.
Mixa soppan med stavmixer.
Häll i grädden och låt koka upp.
Garnera med riven pumpa och pumpakärnor.

Squashplättar
13 kronor/portion | 35 minuter att tillaga | 450 kalorier/portion
Cirka 30 stycken

Det här behövs till fyra portioner:
5 dl grovriven squash (behöver inte skalas)
4 dl mjölk
4 dl mjöl
4 ägg
1 tsk salt
smör att steka i

Tillbehör:
2 färska rödbetor
Squashtsatsiki
2 dl matlagningsyoghurt
2 dl grovt riven squash
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och svartpeppar

Så här gör du: Vispa ihop mjölk och mjöl. Tillsätt ägg och salt och rör sist ner squashen. Grädda i plättlagg.
Skala och riv rödbetorna och blanda ingredienserna till tsatsikin.
Servera med grovriven rödbeta och squashtsatsiki.

Pumpapannacotta

Pumpapannacotta
13 kronor/portion | 3 timmar att tillaga | 325 kalorier/portion

Det här behövs till fyra portioner:
500 gram pumpa
2,5 dl grädde
1 dl gelésocker
1 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 apelsin
Björnbär till garnering

Så här gör du: Skala pumpan och gröp ur kärnhuset. Skär i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i vatten, det tar cirka 10 minuter. Häll av vattnet. Mixa pumpan till ett slätt mos.
Mät upp 2,5 dl av moset i en kastrull. Tillsätt grädden, gelésocker, vaniljsocker och rivet apelsinskal och koka en halv minut under omrörning.
Häll upp i portionskoppar eller glas och låt stelna i kylskåp. Det tar 2-3 timmar.
Garnera med björnbär.