Sanningen om att vara elevassistent. Många frågar om vad är en egentligen en elevassistent och vad gör en sådan?
Jo och nu talar ju för min roll, vi är elevernas verktyg för att klara sig i skolans värld. Finnas till hands under skoldagen.
Jag hjälper dom med teoriarbetet, jag stöttar dom på raster, följer med dom till gymnastiken, hjälper dom med ombyte, fixar så dom har koll på allt med dusch och hygien.
Håller ordning så att inga konflikter blossar upp. Jag är deras lyssnare när dom vill prata, jag tillrättavisar dom när dom gjort fel, jag förklarar hur dom skall göra istället.
Jag tröstar när dom är ledsna, försöker lösa problemen tillsammans med dom.
Jag försöker vara en trygg förebild, kompis, extra farsa.
Lyfter fram dom och ger dom ansvar för att utveckla dom till självständiga individer.
Jag brygger kaffe, besiktigar bussar, fixar så däcken blir bytta på bussarna, lämnar in dom på service, skapar kontakter i näringslivet för att kunna visa eleverna hur saker fungerar.
Väntar på taxibilar, håller koll på så dom kommer till rätt plats.
Lagar trasiga cyklar, självklart görs allt detta tillsammans med eleverna.
Med detta vill jag bara förtydliga att vi elevassistenter är så mycket mer än bara någon som är i klassrummet och rättar böcker. Vi är en del av elevernas hela vardag.
Är vi viktiga?
Ja vi är superviktiga för våra elever precis som eleverna är superviktiga för oss. För vi är ju ett team som får vardagen att fungera tillsammans.
Jag känner mig viktig, jag gör ett bra jobb och jag gör det utifrån elevernas behov. Jag är en stolt elevassistent, och jag är stolt över mina arbetskamrater som också är bra elevassistenter.
Så nästa gång ni hör att någon bara är elevassistent så kan ni ju tänka på vad det innebär.