Simning kan vara en härlig avslappning. Att simma några längder i maklig fart får i gång blodcirkulationen, och det hjälper stela muskler att slappna av. Beröringen av vattnet mot huden kan sätta i gång kroppens produktion av lugn-och-ro-hormonet oxytocin.
För många är det också det enda tillfälle när de kan röra kroppen utan smärta, eller utan att besväras av de där extrakilona som känns så tunga på land.

Många vill också simma sig till bättre kondition, men upptäcker att det är svårt. Den teknik de har fått lära sig är anpassad för att hålla sig flytande i en nödsituation, inte för att simma snabbt. Och tempot måste vara ganska högt för att konditionen ska bli bättre, man måste få upp pulsen och bli andfådd.
Att bara ta i mer brukar inte hjälpa, det gör bara att man blir slut i musklerna och inte orkar fortsätta simma.

Lösningen är att skaffa sig en annan teknik. Övningarna längst till höger är en bra början. Med bra teknik är simning en utmärkt konditionsträning.
Styrketräning av hela kroppen får man på köpet, fast inte lika effektivt som att lyfta skrot i gymmet.

På sommaren är det härligt att simma ute. Om vattnet är kallt kan man ha en våtdräkt på sig, då kan man ligga i längre utan att frysa. Våtdräkten ger också lite flythjälp. Av säkerhetsskäl ska man hålla sig nära stranden, så man snabbt kan ta sig i land om man blir trött eller får andra problem.

Två bra övningar

1) Flyt! Många är rädda för att  sjunka, och kämpar mer för att hålla sig uppe än för att komma framåt. I själva verket har kroppen ganska bra flytförmåga. Man behöver inte göra så mycket för att hålla sig flytande.
Övning: Ligg på mage i vattnet, lägg ner huvudet och försök ligga så plant som möjligt. Känn kroppens flytkraft. Kanske kan du ligga helt stilla och flyta, kanske måste du röra lite på armarna.

2) Ner med huvudet! Huvudet är tungt och det är jobbigt att hålla det ovanför ytan. Man kan få ont i nacken av ansträngningen. När du lyfter huvudet sjunker också benen. Vattentrycket är större längre ner, så bentagen blir tyngre. Försök ligga plant i vattnet.
Övning för bröstsim: Lägg ner huvudet i vattnet när du skjuter fram armarna, andas ut under vattnet. Lyft huvudet och andas in när du drar armarna bakåt.
Övning för crawl: Andas in genom att vrida upp huvudet åt sidan, inte framåt. Det är bara munnen och näsan som ska komma över ytan. Andas in på höger sida samtidigt som höger arm dras bakåt. Andas ut under vattnet. Andas rytmiskt, på vartannat eller vart tredje armtag, känn efter vad som passar dig bäst. Andas du på var tredje blir det växelvis höger och vänster sida.

De fyra simsätten

1. Bröstsim. Det populäraste simsättet, men ganska svårt. Simskolestilen och tävlingsstilen är mycket olika varandra.
2. Crawl, kallas också frisim. Det snabbaste simsättet. Rörelserna är enkla men andningen är svår.
3. Ryggsim. Finns två varianter: Ryggcrawl och livräddningsryggsim, som mer liknar bröstsim. Bekvämt eftersom man kan andas hela tiden utan att behöva lyfta huvudet.
4. Fjärilssim. Det näst snabbaste simsättet, men mycket ansträngande och tekniskt svårt.