Så lockar du fåglar till trädgården
Är trädgården grå och trist på vintern? Fyll den med färggranna fåglar! Så här lockar du fåglarna med rätt mat på rätt plats.
VARFÖR? För att det roligt att titta på dem. Fåglar gör också nytta i trädgården genom att äta upp skadeinsekter, men då måste du få dem att stanna på våren. Sätt upp holkar redan på vintern.
Matning kan också hjälpa fåglarna att klara hårda vintrar, men det är svårt att mäta effekten.
NÄR? Börja tidigt på hösten, så fåglarna hittar din trädgård innan de blir stamgäster i kvarteret intill. Det har sagts att man inte ska börja för tidigt, för då lockar man flyttfåglar att stanna. Det stämmer inte.
Fortsätt sen, för din egen skull. Glömmer du fylla på förlorar du snabbt dina gäster. Fåglarna tar ingen skada om du slutar, de flyger någon annanstans.
VAR? Välj en plats som du lätt kan se från ett bra fönster. Gärna nära ett träd eller buskage, så att fåglarna kan söka skydd. Det ska vara lätt att fylla på mat, men svåråtkomligt för katter. En bit ifrån barnens lekplatser.
MED VAD? Mata med flera olika sorters mat, så får du se fler arter. Färdig fågelfröblandning är enkelt, men blandningarna har olika kvalitet. Stor andel havre är mindre bra.
Den vanligaste fågelmaten och vilka fåglar den lockar:
Fett. Margarin, smör och kokosfett gillas av bland andra blåmes, pilfink, hackspettar, trädkrypare och talgoxe. Mjuka fetter kan förstöra fjäderdräkten.
Jordnötter lockar bland annat mesar, pilfink, större hackspett, nötväcka, och siskor. Hasselnötter är bra, men dyrare.
Solrosfrön lockar domherre, grönfink, nötväcka, pilfink, stenknäck, steglits, entita, talltita och talgoxe.
Hampfrö lockar entita, grönfink, nötväcka, bofink, bergfink och pilfink.
Havre gillas av gulsparven.
Frukt och bär lockar sidensvans, björktrast, koltrast, svarthätta, stare.
Småfåglar lockar sparvhöken…
HUR? Det finns massor av fågelbord och fröautomater att köpa. Man kan också bygga själv. De håller maten torr, och fåglarnas avföring ska inte blandas med maten.
Smör kan man stryka ut direkt på en trädstam, fett från julskinkan kan man hänga upp i ett nät.
Glöm inte de enklaste metoderna: Låt äpplen och nypon sitta kvar och låt solrosorna stå över vintern. Ett bra rönnbärsår kan du spara klasar i frysen och lägga ut när bären är slut på träden.
Se till att det finns vatten också. Om det är kallt kan du ta ljummet vatten och lägga i en träbit, så fryser det långsammare.
NÅT MER? Tänk på att fåglar kan ha sjukdomar, bland annat salmonella. Tvätta händerna.
Källa: Boken ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson, utgiven av Sveriges Ornitologiska förening.