Sjuk av mobbning! Hur går jag vidare?
Jag är utbildad barnskötare, jobbade på förskola i Stockholms stad och har min anställning kvar. Hösten 2002 värvade rektorn mina arbetskamrater och andra anställda för att mobba mig och metoderna för att knäcka och kränka stegrades för varje dag under en tvåårsperiod.
Jag har vissa kränkningar dokumenterade på papper skrivna av rektorn själv. Dessutom har min fackliga ombudsman varit inblandad i förhandlingar. Dödsstöten kom när rektorn skickade hem mig och därmed utestängde mig från arbete. Efter ambulansfärd hamnade jag på akutpsyket och senare psykets öppna vård. Diagnosen var utmattningsdepression och svår fibromyalgi.
Jag har en väl dokumenterad journal från vården och har gått igenom olika terapibehandlingar för att bearbeta mobbningen jag utsatts för. Nu går jag på smärtkliniken för värk och depression och mitt nuvarande hälsotillstånd tillåter mig inte ens att klara min allmänna dagliga livsföring. Vad kan facket och övriga rättsskyddsmyndigheter göra för mig? MJ
VAR: Jag tolkar det som att fem år har förflutit sedan du blev mobbad och därefter sjuk. Det har naturligtvis varit mycket svåra år för dig. Utan att känna till mer om vad som hänt är det emellertid omöjligt att ge några detaljerade råd. Du skriver att du har anställningen kvar (och det är bra), men inte om du är sjukskriven eller om du har erbjudits rehabilitering. Du bör anmäla arbetsskada hos Försäkringskassan om det inte redan är gjort. Anmälda arbetsskador bedöms enligt arbetsskadelagen. Där finns dock en rad undantag som gör det mycket svårt att bevisa samband mellan exempelvis mobbning och efterkommande sjukdom. Men gör en anmälan ändå!Du nämner att vissa kränkningar mot dig finns nedskrivna. Detta räknas förstås som bevis om det är uppenbart att det rör sig om kränkningar. Om du får arbetsskadan godkänd och facket vill driva saken vidare kan du sedan gå vidare till arbetsdomstol för ett eventuellt skadestånd. Men tänk igenom saken mycket noga innan du går till domstol. Processen kan ta flera år och det är svårt att behålla sin anställning om man driver en rättssak mot arbetsgivaren. Facket kan ta ställning till om du blivit felaktigt behandlad enligt lagstiftning och regelsystem och ge dig råd om hur du ska göra. Att förhandla fram en lösning är alltid bäst.Jag hoppas att du snart blir frisk! Viktigast av allt är att du så snart som möjligt kan börja jobba igen.