Anja är Ewas stöd i vardagen
På grund av Ewa Johanssons sociala fobi klarar hon inte av att åka in till centrum själv.
Men när Anja Josefsson är med går det bra.
Lite i utkanten av Oskarshamn leder en mossbeklädd stenmur fram till en idyllisk gul tvåplansvilla. Här ligger Lövåsa, ett serviceboende för psykiskt funktionshindrade.
Hit kommer även deltagare utifrån. Ewa Johansson är en av dem och i dag ska hon träffa sin kontaktperson Anja Josefsson. Anja tror att de ska åka in till stan och uträtta några ärenden, men istället knackar Ewa på med en tårta.
– Åh käre vän, nu blir jag så chockad. Vad festligt, men man blir lite generad, säger Anja.
Anja betyder enormt mycket, berättar Ewa. Hon är ett stöd, en trygghet och en vän.
– Man finns där mer som en medmänniska, stöttar och pushar på, säger Anja.
För Ewa har de senaste åren varit tuffa. För sex år sedan blev hon inlagd på sjukhus för sin depression för första gången och sedan dess har hon haft kontakt med Lövåsa och Anja. Utan Anja och den övriga personalen hade hon inte varit där hon är i dag, berättar hon.
Även om Ewa mått allt bättre den senaste tiden har hon fortfarande svårt att träffa nya människor och kan inte åka in till centrum ensam. Hon är helt öppen med hur hon mår, att vara psykiskt sjuk är ingenting att skämmas över, anser hon.
Anja har varit Ewas kontaktperson i sex år nu och hon tänker tillbaka på hur det var första gången de skulle gå och handla. Då hade Ewa inte varit och handlat på tre år och Anja fick inte avvika en meter från Ewa. Det har hänt mycket sedan dess.
– Du gjorde en av dina största bragder i somras då du sjöng solo på din dotters bröllop, säger Anja stolt.
Även om det är Ewa som vill uppmärksamma Anja med tårtan känns det som att de tillsammans firar Ewas framsteg i dag. De är stolta över vad de åstadkommit ihop.
– Det är så härligt för Ewas skull och att jag får vara delaktig. Att man kan bli så pass mycket bättre. Det är härligt att se, säger Anja och lägger en hand på Ewas axel.
ID: Anja Josefsson
Ålder: 43.
Yrke: Undersköterska / kontaktperson.
Familj: Man och fyra barn.
Bor: Kristdala, utanför Oskarshamn.
Bäst & Sämst
Bäst: - Att man har stor frihet, möjlighet att styra mycket själv och naturligtvis mötet med människor och att man kan hjälpa till så mycket. Att vi får hjälpa en målgrupp som hörs och syns minst.
Sämst: - Att man känner att målgruppen psykiskt funktionshindrade står så långt ner på listan. Man får slåss mycket för dem, jag önskar att det skulle finnas mer människovärdighet och kunskap kring psykisk ohälsa.