Det tvååriga försöksprojektet Fixartjänsten på Gotland skulle bli permanent. Men i stället försvinner tjänsten helt.
Modellen kommer ursprungligen från Höganäs, där Malte Larsson anställdes för att hjälpa äldre personer med riskfyllda vardagssysslor. Det visade sig vara en vinnande modell och Fixar-Malte spred sig till övriga landet.

För två år sedan startade Gotland kommun projektet Fixartjänst för att förebygga fall-olyckor och benbrott. Per-Åke Olsson anställdes som Gotlands Fixar-Malte. Behovet har visat sig vara stort.
Den sista tiden har Per-Åke gjort sju till åtta hembesök per dag. Och i oktober fick Per-Åke besked om att tjänsten skulle permanentas. Beskedet om att socialnämnden beslutat att i stället helt lägga ned kommunens Fixartjänst kom därför som en chock. Per-Åke visste ingenting, inte heller hans chef.

För en dryg vecka sedan beställde de en ny bil som det står ”Fixartjänsten” på. Helt i onödan.
Per-Åke Olsson var på ett hembesök när den lokala tidningen Gotlands allehanda i onsdags ringde upp och berättade att socialnämnden har beslutat att dra in hans tjänst. Per-Åke Olsson skräder inte orden.
– Det känns precis som att någon skjutit mig bakifrån i nacken, säger han till KA.
Så sent som förra veckan var han och informerade 100 personer på PRO i Visby om Fixartjänsten och lovade att tjänsten skull finnas kvar. Han har lagt ned tid och energi, jobbat kvällar och helger för att dra igång verksamheten.
– Man lovar en sak och helt plötsligt, pang dunk.

För sin egen del är han inte orolig. Han har jobbat inom kommunen i 37 år. Men det är de gamla han tänker på och han upprörs över hur de behandlas. Sysslor som han tidigare hjälpt till med, som att dammtorka översta hyllan, byta glödlampor, dra fram spisen och hänga upp gardiner får Gotlands gamla nu klar själv.
– Sen är det mycket med den här sociala biten. Många har barn på fastlandet och kanske till och med utomlands. De kommer kanske bara hem en gång per år, säger Per Åke Olsson.
Per-Åkes replik till politikernas nedläggningsbeslut vågar han inte ens formulera.

Socialnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (M) beklagar situationen och förklarar varför Per-Åke inte fick någon förvarning.
– De borgerliga partierna valde att inte gå på tjänstemannaförslagen, säger Gustaf Hoffstedt.
I stället valde de att spara 500 000 på Fixar-Malte och därmed minska föreslagna nedskärningar till anhörigstödet från en miljon till en halv miljon kronor.
– Vi hade det tvivelaktiga nöjet att hitta besparingar på tio miljoner kronor, vi gör det verkligen inte med glädje, säger Gustaf Hoffstedt.

Det är svårt att mäta effekten av Fixar- Malte i kronor, men i Höganäs minskade antalet fallolyckor och frakturer med runt 30 procent under en treårsperiod, något som sparade kommunen miljontals kronor.
Innebär det då verkligen en besparing i slutändan?
– Det är en bra fråga. Det är väldigt tveksamt om det gör det. Men den frågan gäller alla de nedskärningar vi tvingas göra. Och vi har inte sett någon minskning av fallolyckor.
De rödgröna motsatte sig nedläggningen av Fixartjänsten.