Vad tar vi oss till med vår kollega?
lega?
ARBETSMILJÖ. Jag är undersköt-erska och jobbar på ett äldre-boende. Jag trivs med mitt jobb och mina kollegor, men jag tror att en av dem har psykiska problem.
Hon pratar skit om kollegorna, sjuksköterskorna och chef-
en och är elak mot de boende och mot vikarierna (hon är själv fast anställd). Många boende klagar på henne.
Hon anser att ingen jobbar bra utom hon själv. Sanningen är att hon är långsam, gör många fel och alltid är väldigt stressad. Ingen säger till henne, för alla vill undvika bråk och vill inte riskera att hon pratar skit bakom ryggen på dem. Hon skapar en dålig arbetsmiljö och alla tycker det är jobbigt att samarbeta med henne.
Jag sover dåligt på natten när jag ska jobba med henne. Hon har fått varningar av chef-en, men har inte blivit bättre utan sämre. Ändå är chefen snäll och vill ge henne fler chanser. Många i personalen vill klaga till facket, men själv vill jag inte skapa problem för chefen. Kollegan borde inte arbeta inom vården eftersom hon har så dåligt temperament och jag vill inte jobba med henne, men jag vill heller inte att hon förlorar sitt jobb. Hon lär ha haft samma problem på sitt förra jobb och blev tvingad att sluta. Jag hoppas hon får gå i terapi eller någon annan psykologisk behandling, men tycker synd om de gamla som bor här. Vad ska vi göra?
Orolig kollega
SVAR: Er situation är ohållbar och det gäller samtliga: kollegan själv, ni andra och de boende. Det är nu inte bara kollegan som pratar skit, alla ni andra gör det ju också.Jag förstår att du inte vill göra någon illa. Men självklart ska du inte behöva ha ont i magen inför tanken på att gå till jobbet. Eftersom det hela blivit så infekterat finns nu bara en lösning på ert problem. Det är att ni först tar kontakt med er fackliga sektion och berättar om hur ni har det. Sedan tar ni upp saken med chefen, som också ska informeras om att ni talat med facket.Jag är faktiskt förvånad över att ni inte gjort det för länge sen.Arbetsgivaren har nämligen ansvar dels för de boende och dels gentemot sina anställda. Problemet med kollegan är alltså vare sig ditt eller de övriga kollegornas och om chefen har svårt för att ta itu med det är det ändå chefens ansvar att göra det. Med fackets hjälp kan ni komma ur situationen och förhoppningsvis får er kollega hjälp av något slag, till exempel genom företagshälsovården.