I många av Kommunals avtal finns differentierade löner. Men hur många inom vårt land har fått en löneutveckling med argumentet att du har kompetensutvecklat dig inom yrket? Är du till exempel fastighets­skötare, så är det inte troligt att man vågar höja lönen med hänvisning till kompetens, kanske blir det någon hundring. Det är nog mer vanligt att det blir en ny titel, till exempel fastighetstekniker, med en löneutveckling på flera tusen. Är jag med i Kommunal och inte SKTF, så kan det också vara en nackdel. Fack­föreningsfientligt? Ja! Men hur bevisar vi det? Det finns många duktiga kommunalare med gedigen yrkeskunskap. Ska vi fortsätta med individuell löneutveckling så måste vi kräva mer av arbetsgivaren. Klarar de inte det så krävs det mer pengar generellt i kommande avtal. Man måste få utveckling inom yrket utan byte av titel!

Erkki Kataja, Linköping