Diana Lindgren

– Det var verkligen inspirerande och roligt att komma till en som har samma jobb men som arbetar under andra omständigheter, säger Diana Lind­gren.
Hon jobbar som undersköterska inom hemtjänsten i Hackås. Diana Lindgren var en av deltagarna från glesbygdskommunen Berg som fick gå bredvid en undersköterska i Solna under fem dagar. Under 2008 besökte anställda inom äldreomsorgen i Solna och Berg varandra vid tre tillfällen vardera.  

Eva Bengtsson, undersköterska på Skoga äldreboende i Solna, deltog också i utbytet.
– Berg är ju raka motsatsen mot Solna. Vi har mer ekonomiska resurs­er och små avstånd. De fick ju åka tre mil för att ge en person insulin, och sen var det tre mil tillbaka, säger hon.
En annan skillnad som Eva Bengtsson uppmärksammade var att de äldre bor kvar hemma längre i Berg. Men hon säger att de i grunden jobbar ganska lika – vård­en är densamma.  

Eva Bengtsson
Eva Bengtsson är undersköterska i Solna. Hon la märke till att personalen i Berg hade mer kontakt med de äldres anhöriga.
Foto: HUGO LEIJON

Eva Bengtsson hoppades få veta mer om hur Berg jobbar med anhöriga. Efter att ha följt med en undersköterska på äldreboendet Tallgläntan i Hackås kunde hon konstatera att de har tät­are kontakt med familjerna.
– De var mer familjära, personal och boende känner varandra på ett helt annat sätt än vi gör här. I Solna är alla anonyma.
Detta kan delvis ha att göra med personalomsättningen, som är mycket större i Solna.
– Här i Berg är det så att om man trivs med jobbet, så arbetar man där tills man går i pension, säger Diana Lindgren.

Utbytet har framför allt gett nya idéer och perspektiv, men även några konkreta förändringar. Berg har till exempel börjat arbeta mer med aktiviteter för äldre efter inspiration från Solna. Och Solna har bland annat skaffat ett digitalt nyckelskåp som visat sig fungera bra i Berg.
För Eva Bengtsson och Diana Lindgren handlar det mycket om en personlig utveckling.
– Vi har fått inspiration och kunskap om hur andra jobbar. När någon besöker ens egen arbetsplats inser man själv vad som är bra med den, som man kanske inte tänkt på förut. Då växer man lite som människa, säger Diana Lindgren.

Processledaren Anne Stake från Solna berättar att utbytet gav en positiv utveckling bland deltagarna. Hon upplever att de kommer med fler idéer och att det har varit mer fart på personal­en än tidigare. På en återträff i februari träffades alla deltagare en sista gång.
– Det kom fram att många känner sig stolta över sitt yrke, säger Anne Stake.

Arbetsbytet

Under 2008 besökte personal i Berg och Solna varandra vid tre tillfällen vardera. Varje besök pågick i fem dagar. Totalt deltog 48 chefer, sjuksköterskor, undersköterskor med flera. En officiell utvärdering ska lämnas till Socialdepartementet i mitten av 2009. Utbytet var en del av Kompetensstegen, som i Berg kallas för Bergslyftet.

Det här har Berg lärt sig av Solna:

- Har infört aktiviteter för äldre.
- Har börjat med informationsblad till de boende.
- Har startat en korttidsavdelning inriktad på rehabilitering.
- Fick kunskap om Solnas arbete med kvalitetssäkring.
- Blev inspirerade av Solnas demens­våning.

Det här har solna lärt sig av Berg:

- Har skaffat ett digitalt nyckelskåp liknande det som används i Berg.
- Intresse finns för att införa ett hälsobokslut liknande det som Berg använder sig av för att minska sjukfrånvaron bland personalen.
- Drog lärdomar av hur personalen i Berg bemöter anhöriga.