Maria fick nog av hedersvåld
Hedersrelaterat våld är ett av de svåraste problem Maria Hagberg stött på som socialarbetare.
Nu har hon intervjuat unga kvinnor och skrivit en bok i ämnet.
– Jag var arg och tyckte att delar av kvinnorörelsen svek invandrarkvinnorna, säger hon.
Därför skrev hon boken ”Vid 20 börjar den ruttna”. Hon hinner knappt sätta sig i fåtöljen på det kvällsstimmiga fik där vi möts innan hon börjar berätta.
– Jag märkte att samhället inte kunde hantera detta nya sociala problem, genom att man inte definierade vad hedersrelaterat våld är för något. Vi kan inte tolerera övergrepp med inställningen ”det får man väl ändå förstå, det är deras kultur”.
I boken får vi möta fem unga kvinnor som har blivit misshandlade, våldtagna, förföljda och begränsade av sina familjer. Men de har också lyckats frigöra sig och lever nu självständiga liv. Priset de fått betala har varit högt, då flera av dem inte längre kan ha kontakt med sina familjer och tvingas leva med skyddad identitet.
Som socialsekreterare har Maria Hagberg arbetat med frågor om barn, kvinnor och våld i 20 år. Engagemanget kommer till stor del ur den verklighet hon möter i sitt dagliga jobb.
– Det är övergreppsbitarna som berör mig: Barnmisshandel, tvångsgiftermål och att tvingas starta ett livslångt äktenskap med våldtäkt, säger hon.
Kvinnofridsfrågor har länge legat henne varmt om hjärtat. Hon har en bakgrund som aktiv i Vänsterpartiet och senare Feministiskt Initiativ. Nu är hon inte längre partipolitiskt verksam utan arbetar främst med Nätverket mot hedersrelaterat våld som hon själv var med att starta. Fi lämnade hon i protest.
– De vågar inte ta de här frågorna på allvar, säger hon.
Vad är det då man behöver göra?
– Det saknas kunskap, till exempel inom socialtjänsten och bland politiker. Dessutom måste skolan bli bättre på att upptäcka hedersrelaterat våld.
Maria Hagberg säger också att den som blir utsatt ofta förlorar hela sitt sociala nätverk. Därför måste samhället bli bättre på att erbjuda hjälp efteråt – det räcker inte med att bara ordna stödboende. Hon vill även förbjuda religiösa friskolor för barn under 16 år.
Medan hon fortsätter prata kallnar kaffet. Maria Hagberg är ivrig att föra fram sina synpunkter. Hon spänner ögonen i mig och blicken frågar: förstår du?
I Sverige har hedersrelaterat våld de senaste åren varit en omdebatterad fråga. Meningsskiljaktigheterna handlar delvis om våldets orsaker. Beror det på kultur eller patriarkat? Maria Hagberg har sin ståndpunkt klar.
– Våldet beror på konservativa traditioner och religiös fundamentalism. Jag hävdar att alla religioner är patriarkala, det vill säga där män är överordnade kvinnor, och religionen ingår också i kulturen. Det är just religionskritiken som är den svåra stötestenen i diskussionen. Vi som kritiserar religionen får höra att vi är rasister. Men hedersrelaterat våld går inte att knyta till en speciell etnisk grupp, säger hon.
Hon vet inte exakt hur omfattande våldet är. Det är inte någon stor grupp det handlar om i Sverige. Men där problemet finns kan man se två saker, menar Maria Hagberg.
– Dels att man har med sig ett starkt patriarkalt värderingssystem. Dels att utanförskap – till exempel att man är fattig, arbetslös eller tillhör en minoritetsgrupp – förstärker problematiken. Men de som säger att hedersrelaterat våld beror på dålig integration har fel, avslutar hon bestämt.
Men vilken roll spelar då de normer som finns i Sverige? Är inte de också patriarkala?
– Naturligtvis finns patriarkala normer kvar, men kyrkans inflytande har minskat och vi anses vara ett av de mest jämställda samhällena i världen. Jämställdheten är visserligen ytlig och behöver fördjupas, men vi har kommit långt tack vare kvinnorörelsen och att vi haft fred så länge. I stället ska vi också arbeta internationellt för att få stopp på krig som motverkar kvinnors frigörelse, säger Maria Hagberg.
Maria Hagberg
Bor: Höganäs. Familj: Man och tre söner. Aktuell: med boken "Vid 20 börjar den ruttna". Titeln syftar på mödomshinnan, och var vad pappan till en av de intervjuade kvinnorna sa när han förklarade varför flickor bör gifta sig senast vid 20 års ålder.