Så vårdar du dina naglar och händer
Man behöver inte gå på salong för att få välvårdade naglar. Men ibland kan man unna sig det lilla extra. Kommunalarbetaren tog med undersköterskan Julia Harelava till nagelteknologen Cindy Vu.
Julia Harelava, 27 år, bor i Tumba och arbetar på Solberga sjukhem. Förr hade hon långa målade naglar.
– I vården fungerar det inte, säger Julia som vill ha snygga naglar utan att det ska bli för uppseendeväckande.
På Cindy Vus salong på Luntmakargatan i Stockholm får Julia prova på en liten lyxigare variant av nagelvård. Den börjar med att hon får doppa ner fingertopparna i vatten i en manikyrskål för att mjuka upp nagelbanden. Cindy trycker sedan tillbaka nagelbanden. Hon tar också bort överflödigt skinn med en nagelbandssax.
– Det är inte snyggt med mycket nagelband, säger Cindy som tycker att det ser mer välvårdat ut. Dessutom ser naglarna längre ut.
Cindy visar Julia hur hon ska doppa fingrarna i manikyrskålen. |
Cindy trycker tillbaka nagelbanden. Nageln ser längre ut då. |
Naglarna blankpoleras och formen på naglarna snyggas till. |
Julia får fransk manikyr, topparna på nageln målas vita. |
Sedan stryker Cindy på nagelbandsolja på nagelbanden, slätar ut oljan och masserar naglarna. Det ger extra näring till nagelroten inunder huden och håller nagelbanden mjuka och smidiga.
Därefter använder hon en buffer, en liten blå kloss, som hon gnider över naglarna, så att de blir jämna på ytan, lägger på bufferkräm och polerar med en poleringsfil så att naglarna blir blanka.
– Nu är de så blanka så det behövs inget nagellack, säger Cin-dy.
Julia har ofta torra händer, eftersom hon tvättar dem så ofta och använder desinficeringsmedel, eller spritar dem som hon uttrycker det. Cindy smörjer in hennes händer med en fet handkräm och masserar dem.
Cindy har själv röda förlängda naglar och säger att det är beroendeframkallande.
– Jag känner mig mer kvinnlig. Naglar blir som en hobby precis som man spelar basket eller något annat.
Till Cindys salong kommer mest kvinnor. De flesta vill ha nagelförlängning. Det är jättepopulärt men en gammal tradition. I det gamla Egypten applicerades guld eller elfenben på naglarna för att förlänga dem och visa tecken på rikedom.
Här byggs naglarna byggs upp med en tipp (plastnagel) och förstärks med gele för att naglarna ska vara hållbara. Man kan fortsätta med en påfyllning en gång i månaden.
Cindy påstår att man till och med kan spela piano trots de långa naglarna, att det är en vanesak.
Att förlänga naglarna kan också lösa problemen för nagelbitare. Naglarna får ett annat utseende. De ser finare ut och då biter man inte på dem, samtidigt som de växer inunder.
Julia väljer hellre fransk manikyr, för då ser naglarna fräscha ut och ger intryck av att vara längre, fastän de inte är det. Naglarna blir dessutom starkare. Cindy målar topparna vita med vitt nagellack och tar bort det överflödiga med aceton. Sedan stryker hon på ett skyddande nagellack i diskret rosa ton.
Cindy berättar under tiden att hon gärna skulle vilja ha fler manliga kunder. Hon tycker att många svenska män har jätteovårdade naglar och borde sköta dem bättre.
– De skulle bli glatt överraskade om de gjorde manikyr, säger hon.
Cindys 10 tips
1) Bit inte på naglarna. Nagel-plattan blir bara kortare och kortare med tiden. Det finns ett speciellt nagellack på apotek och varuhus, som smakar så illa att man låter bli att bita. Alternativet är en nagelförlängning.
2) Klipp inte naglarna utan fila dem till den form du önskar. Använd gärna en glasfiberfil, den håller längre. Undvik slöa och grova filar. Fila från sidan till mitten.
3) Tryck tillbaka nagelbanden, en orangepinne räcker bra för det. Med den kan man även ta bort smutsen under naglarna.
4) Använd nagelbandsolja två gånger om dagen i två veckors tid så blir naglarna jättefina. Då ser man skillnaden mot tidigare.
6) Polera naglarna för att öka blodcirkulationen. Vill man lägga ner lite mer tid kan man köpa en poleringsfil och polera naglarna med.5) Köp stärkande nagellack för sköra naglar. Om de går sönder kan man gå till en nagelteknolog som lägger på gele så de blir starkare.
7) När du lackerar naglarna, använd ett lager underlag och två lager i den färg du vill ha. Sedan ett genomskinligt överlack så att lackeringen inte skavs bort så lätt.8) Slarva inte med i kosten. Naglarna blir mjuka, bryts lätt och skivar sig. B-vitaminer och kalcium bidrar till bra nagelkvalitet.
9) Ha gärna på handskar när du diskar, annars blir naglarna mjuka.
10) Massera händerna med mjukgörande handkräm efter arbetet och på raster.