Festligt och fullsatt i de gamlas folkets park
Sång och dans. Faluröda plank och landsbygd. Så ser vardagen ut på Solberga sjukhem där personalen själva byggt upp en klassisk folkparksmiljö i källaren.
- Det enda vi köpt in utifrån är väggmålningen, säger Fariba Heydari, vårdutvecklare och undersköterska.
I källaren på Solberga sjukhem, i Älvsjö utanför Stockholm, finns sedan 2004 ett rum inrett som en gammal svensk folkpark. På de faluröda planken hänger affischer från förr, och en stor väggmålning visar en vy av svensk landsbygd. Trädstammar i rummet ska förstärka utomhuskänslan. När Kommunalarbetaren besöker folkparken är det allsång på gång. Det är Solbergas egen personal som sjunger med de boende och ackompanjerar på gitarr.
– Det är folk från hela huset som är med och spelar. Hon där är arbetsterapeut, säger Fariba Heydari.
Solbergas egen personal spelar för de boende. Här på bygelgitarrer. Stränginstrument som är konstruerade för att vara enkla att spela på.
Det är fullsatt av grånande damer och herrar, som sitter på plaststolar och i sina rullstolar. Efter en stund går även några par upp och dansar. I dansen behöver en del äldre människor med dålig balans ha en frisk människa att stödja sig mot. Därför måste också personalen kunna dansa.
– All personal vågade inte dansa förut. Så personalen har fått gå en danskurs och lärt sig dansa vals och foxtrot, säger Fariba Heydari.
Efter dansen bjuds det på fika. I folkparken serveras fika varje dag. Dessutom hålls en mängd olika aktiviteter.
Förutom sång och dans är det bland annat parklekar med bollar och ringar, gymnastik och fester.
Även de anhöriga får delta i aktiviteterna. Det finns en lista på aktiviteterna så att de anhöriga känner till vad som händer. En gång i månaden hålls även en pub med öl- och vinservering.
– Det är mycket populärt. Anhöriga kommer gärna hit då. Det är väldigt trevligt och de boende sover väldigt gott efteråt, säger Fariba Heydari.
Men det är inte bara aktiviteterna som är viktiga. Även själva lokalens utformning är viktig för åldringarnas välbefinnande, berättar Fariba Heydari.
– De byter miljö och känner att de är någon annanstans. Någonstans där det är lite finare. Personalen är också proffsig och serverar dem som om de var på en restaurang eller ett café. Ibland kommer de boende hit och är trötta. När de går härifrån är de piggare. Vi ser ibland att de har glömt sina rullatorer. De har fått extra kraft när de varit här, säger hon.
Parklekar där deltagarna får kasta bollar och ringar.
Folkparken dekoreras efter årstid och pyntas till julen. Förutom folkparksrummet finns på Solberga en vilopark där de boende kan slappna av och bland annat gunga i en hammock och titta på en akvariefilm. Det finns också ett finrum i gammaldags stil, där mindre sällskap kan träffas under högtidliga former.
– När vädret tillåter det går vi ut i den riktiga parken. Då det är kallt ute har vi aktiviteter inomhus i stället, säger Fariba Heydari.
Undersköterskor, vaktmästare, och övrig personal har på egen hand byggt folkparken i lokalen som tidigare varit ett skyddsrum. Solberga sjukhem har satsat mycket på utveckling av verksamheten och fortbildning av personalen, som sker under arbetstid. Under eftermiddagarna har de hög personaltäthet för att folk ska kunna gå ifrån det ordinarie arbetet.
ID: Fariba Heydari
Yrke: Vårdutvecklare och undersköterska.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två barn.
Vårdutvecklare
Vårdutvecklare är en undersköterska som arbetar med utbildning. Ett kontinuerligt utvecklingsarbete med utbildning och handledning av vårdpersonal har pågått vid Solberga vård och omsorgsboende under flera år.
Syftet är att motverka stagnation i organisationen och öka arbetsglädjen och kvalitén i arbetet.
Utbildningen hålls på arbetsplatsen ungefär två gånger i månaden. De som jobbar natt börjar då sina skift med utbildning. De som jobbar dag avslutar med utbildning.