Måste man gråta ut inför chefen?
I KA 5 skriver signaturen Kerstin till Ewa Östlund-Henschen hur svårt det känns att gå på medarbetarsamtal och jag har synpunkter på Ewas svar.
Första frågan på vårt formulär lyder: "Hur mår du?" Om jag mår dåligt, ska jag då sitta och gråta ut inför min chef? Fråga fem: "Vad gör ditt arbete meningsfullt?" Många inom Kommunal har egentligen inte valt sina arbeten. Man hamnar ofta inom vården när man inte lyckades göra något bättre av sitt yrkesliv. Naturligtvis kommer Ewa att förneka detta. Men om jag svarar ärligt att det meningsfulla är att jag får en lön i slutet av månaden, vad tror du då att min chef säger? Finns det utrymme för ärlighet i ett sådant här samtal om man inte är på rätt plats i livet? Konsekvensen av ärlighet på ett lönesamtal ska vi bara inte tala om. De flesta gör ett ganska bra jobb utan att trivas, men om man säger att man inte trivs missuppfattas det som att man är slö, slapp och likgiltig. Jag vet inte någon som gillar löne/ medarbetarsamtal, fast de känns värre för vissa.
Ellinor
SVAR: Det är bra att ni hör av er med synpunkter och det gör mig bedrövad att det kan se ut som ni beskriver det från era arbetsplatser.
Jag vill inte förneka någonting, så signaturen Ellinor har en förutfattad mening där. Självklart är det så att många upplever att de inte hamnat på rätt arbets-plats i livet.
Dock har man ändå gjort ett val och i och med det bör man väl försöka göra bästa möjliga av situationen.
Syftet med samtalen är i grunden positivt. De är tänkta att hjälpa medarbetaren att utvecklas på jobbet och ger möjlighet till att påverka arbetsplatsen.
När jag läser era inlägg drar jag slutsatsen att ni inte har en bra dialog med era chefer, vilket står i motsatsställning till idén med samtalen. Precis som signaturen BM beskriver det.
Huruvida man måste delta i samtalen eller inte varierar från arbetsplats till arbetsplats, beroende på hur de lokala avtalen ser ut.
Jag tycker alltså att ni bör ta kontakt med era respektive sektioner för att få hjälp att gå igenom hur överenskommelserna ser ut vad gäller era medarbetarsamtal. Ni kan också få hjälp att ta fram en annan typ av frågor i formulären.
Kort sagt, om man vill ”slippa” de här samtalen avsäger man sig också en möjlighet att påverka och riskerar att göra sig till offer. Och medarbetar/utvecklingssamtal fungerar faktiskt bra på många arbetsplatser