Saga Begner borde veta. Hon har lagat mat på olika restauranger i 15 år, i teveprogram som självbetitlade Saras kök och hälsoprogrammet Toppform. Hon är också näringsterapeut och sedan årsskiftet chef för anrika Coops provkök. Sedan januari i år är hon dessutom aktuell som kokboksförfattare.

Det absolut viktigaste med matlagning är enligt Sara Begner att göra det. Laga maten. Hennes egna recept är ofta enkla och utan allt för knepiga ingredienser. Argumentet tidsbrist köper hon inte.
– Knepet är att sätta på ugnen eller spisen direkt när man kommer hem. Först på med maten, sedan kan du ta hand om allt det andra. Ofta är startsträckan så lång att det blir för sent att börja.
Är det riktigt bråttom händer det att hon kokar ett par ägg, tar fram en bukett broccoli och brer knäckebrödsmackor.
– Det kanske verkar som en futtig middag. Men jämfört med snabbmakaroner och korv är det jättebra mat. En pasta med oliv­olja, vitlök, kanske en skvätt vin om man har, och en grönsak tar inte heller lång tid.

ID: Sara Begner

Ålder: 34 år.
Familj: Man och två barn på 2 och 4 år.
Bor: I Spånga utanför Stockholm.
Yrke: Chef för Coops provkök.
Bakgrund: Kock och näringsterapeut.
Aktuell: Med kokboken Saras kök, Albert Bonniers förlag.

I köket

Bra saker att alltid ha hemma:
- Ett bra förråd med torra kryddor. De håller länge.
- Färsk ingefära, vitlök och chili är alltid användbart.
- En god olivolja och soja. Gärna mangochutney.
- Hållbara grönsaker. Det finns mer än bara salladsblad, gurka och tomat. Morötter, kål och lök håller sig länge.
- Protein i någon form. Kycklingfiléer, lax eller köttfärs i frysen. Bönburkar.
- En stor bit parmesan skadar inte att ha i kylskåpet.