Mat, sömn och träning påverkar hur du mår, och detta i en omfattning som allt fler forskare intresserar sig för. Författaren är psykolog med KBT-inriktning, vilket innebär att hon arbetar med att hjälpa människor att stegvis själva ändra sina tankar och vanor så att de mår bättre. Många delmål och belöningar är huvudverktygen.

Utifrån egna erfarenheter av hur nedstämdhet och dåliga vanor går hand i hand, har hon beskrivit hur sambanden mellan kost, motion, sömn och depression ser ut och hur förändringar skapar goda eller dåliga spiraler.
Det är inte några konstigheter alls, utan snarare recept på egenvård, eller självomhändertagande, som hon kallar det. Och med tanke på att över en halv miljon svenskar äter antidepressiva mediciner, varav en hel del dessutom fått dem förskrivna på alltför lättvindiga grunder, så kan boken definitivt vara hjälpsam och fylla ett behov.

Det handlar om att äta ordentligt och rätt sorts mat, så att blodsockret hålls på en jämn nivå. Många med depression och ångest mår exempelvis mycket sämre av för många koppar kaffe, av sötsaker och alkohol.
Den som sover dåligt blir ofta nedstämd, deppighet och sömnproblem går hand i hand. Och motion kan både bota och motverka en depression. Omvänt kan  livskvaliteten sänkas om man inte motionererar alls. Motion och bra matvanor hör också ihop, och träning är även effektivt för att få bättre sömn.
Boken har många referenser till forskning för den som vill gå vidare och förklarar lättfattligt vad en depression är och hur den påverkas av vår livsstil.

Det är den bok författaren själv skulle velat ha när hon var ung och tappade livsglädjen efter en stressig tid med dåligt självomhändertagande som ung journalist i Stockholm. Och jag tror att det är den bok som många med stress, oro och ångest kan ha stor nytta av, i synnerhet om de får hjälp och uppmuntran att komma igång.
Boken innehåller tre självhjälpsprogram och även en del utmärkta recept.