Toya S:t John intervjuades i ett reklamradioprogram dagen innan han ringde. Halv åtta på morgonen av Europes trummis Ian Haugland. Toya klev upp med tuppen och körde in till Stockholm från Bålsta. Efter intervjun drog han direkt till sitt vanliga jobb som lärare. Han var trött redan då.
Natten som följde sov Toyas dotter Elsa inte en minut. Inte Toya S:t John heller.
Toya ringde mig vid sextiden på kvällen, efter ännu en dags jobb. Han hade ätit middag med sin sambo.
Efteråt hade han utan att tveka stoppat den smutsiga disken i kylskåpet.
”Jag förfaller som människa”, sa han.
Jag förstod vad han menade.

Vissa dagar orkar jag inte ens brygga nytt kaffe. Jag värmer rumskallt, nattgammalt kaffe i mikron. Det är ändå effekten jag trånar efter, inte smaken. Jag intalar mig att nattgammalt kaffe smakar lite som espresso.
Det gör det inte. Nattgammalt kaffe smakar sump.
Jag berättade om mina kaffevanor för TT-Tobbe. TT-Tobbe är sportreporter och reser härs och tvärs över jordklotet och skriver om uteblivna svenska framgångar. Han dricker helst cappucino.
”Jag värmer nattgammalt kaffe i mikron”, sa jag.
TT-Tobbe, jag och Folke satt på ett fik vid Sankteriksplan mitt i Stockholm.

TT-Tobbe skruvade på sig, visste knappt vad han skulle svara. Folke tuggade på sin sked, och såg faktiskt ut att skämmas lite. Jag hade tänkt berätta för TT-Tobbe om att jag ibland äter gamla smörgåsrån som jag hittar bland matresterna under Folkes köksstol, men jag ångrade mig. Och jag teg om alla tappade bananbitar jag fiskat upp från fickan i Folkes haklapp och tuggat i mig.
Det var liksom inte läge.

Man ska vara försiktig med att berätta om sina personliga förfall. Det är lätt att bli betraktad som effektsökare av sina vänner. Som någon slags kompiskretsens Robinson-Robban. Inget dödar stämningen kring ett festbord snabbare än en föräldraledig småbarnspappa som beskriver sina äckligaste vanor.
Då är det bättre att bara värma sitt mikrokaffe och tyst tugga sina sega smörgåsrån.
Och trösta sig med att man i alla fall inte kan beskyllas för att vara lattefarsa.