SVAR: Med full förståelse för din förtvivlan, men nej, du är inte rättslös och landsting måste också följa lagarna. Lagen om anställningsskydd och arbetsmiljölagen gäller. Man har därmed rätt till sin anställning så länge som man inte begått något tjänstefel och man har rätt till en hälsosäkrad arbetsmiljö.
Arbetsgivaren har också inom givna regler rätt att flytta på en anställd inom organisationen. En orsak till att man gör så kan till exempel vara olösliga samarbetsproblem. Då kan arbetsgiv­aren flytta vilken som helst av parterna i en konflikt, oavsett vem som eventuellt kan ha orsakat situationen. Syftet är att arbets-platsen ska fungera. Naturligtvis känns det fruktansvärt och mycket kränkande om man blir omplacerad mot sin vilja.
Man bör alltid be sin ombudsman att bedöma om arbetsgivaren gjort rätt enligt lagar och avtal. Dock, att få rättvisa när det gäller kränkande behandling har i praktiken visat sig vara mycket svårt. Ord brukar stå emot ord.
Du har uppenbarligen mått så dåligt på din arbetsplats att det kanske ändå finns goda skäl (arbetsmiljön till exempel) för dig att inte gå tillbaka till samma situation som innan du blev sjuk? Kanske är en kort eller långvarig omplacering, även om det känns orättvist nu, en chans att komma ur en situation som varit omöjligt svår och som gjort dig sjuk?