Hemtjänsten som smakar på världen
-- Det får inte vara för mycket röd curry. Ni svenskar klarar inte av för stark mat.
Undersköterskan Orada Andersson bjuder nyfikna gäster på hemmagjord thaigryta när hemtjänsten har Internationell matdag.
Härliga dofter sprider sig än-da ut i trapp-
uppgången i Hemtjänstens hus i Limhamn. I ett av rummen allra längst upp i huset köar människor för att smaka på alla maträtterna som dukats upp på två långbord. Vid varje rätt står en flagga. Sju nationaliteter är representerade; Libanon, Somalia, Thailand, Ryssland, Vietnam, Tunisien och Sverige.
Waffa Jakob är vårdbiträde inom hemtjänsten och det här är första gången som hon är med och bjuder på mat. Waffas lilla dotter hänger runt hennes ben och ber om att få mer att äta.
– Det här är jätteroligt! säger Waffa. Jag har gjort Sfiha, köttpiroger och Tabole, som är en slags sallad. När det är fest i Libanon finns det alltid Tabole på bordet. Jag kommer ursprungligen från Palestina och där äter vi också den här salladen. Jag tror den är vanlig i de flesta arabländerna.
Waffa visar hur salladen helst ska ätas, med ett salladsblad som sked, och gärna tillsammans med Sfiha, för att få de rätta smakerna.
– Jag tycker det är synd att vi bara gör det här en gång om året, säger Waffa. Jag tycker vi skulle bjuda varandra på mat varje vecka.
Vid ett av borden står Orada Andersson och fyller på faten med mer thaigryta. Riset är slut men Orada intygar att nytt färdigkokt ris är på väg. Orada är från Bangkok och har bott i Sverige
i tjugo år. Innan hon började som undersköterska drev hon en egen restaurang i Malmö där hennes thaigryta var en av specialiteterna. Oradas gryta är populär. Hon får fylla på flera gånger under eftermiddagen. Egentligen skulle hon inte alls vara med den här dagen, men gav med sig när hennes arbetskamrater började tjata på henne.
– Jag har alltid lagat mycket mat. När jag hade min restaurang gjorde jag mat till Malmöfesti-valen och fick fyra stjärnor i Sydsvenskan. Jag är med i en thailändsk förening som hjälper ensamstående mödrar och jag lagar en hel del mat åt dem.
Orada berättar att hon handlar färska råvaror på Möllevångstor-get i centrala Malmö. Där finns allt, säger hon. Hon går dit varje lördag och köper kryddor och grönsaker från hemlandet. Som röd curry till exempel som är ett måste i den klassiska thaigrytan.
– Men det får inte vara för mycket, säger hon. Ni svenskar klarar inte av för stark mat.
Kim Bui är vårdbiträde och har arbetat vid Hemtjänstens hus i sex månader.
– Jag är från Vietnam men har gjort en gryta från Thailand för att den är så god, säger hon.
Kim berättar att hon ofta lagar thailändsk och kinesisk mat men helst gör hon Pho, en traditionell vietnamesisk soppa som är mycket omtyckt i hemlandet. Kanske bjuder hon på den nästa år.
Stämningen runt borden är hög. De flesta är redan inne på andra varvet och överallt läggs det upp mer mat för att mätta de hungriga gästerna. Till efterrätt bjuds det på äppelkaka med vaniljsås. Att den svenska maten också är representerad är viktigt, tycker sektionens ordförande Maria Posa. Hon berättar att flera av dem som arbetar i huset aldrig har ätit svensk mat och den internationella matdagen är ett tillfälle för dem att pröva något nytt.
– Det här ska vara ett utbyte av erfarenheter och kulturer, säger hon.
Nyligen firades det Eid Al-Fitr bland muslimer då den islamska fastemånaden Ramadan avslutades. Maria berättar att de medvetet valt att lägga matdagen just efter fastan.
– Första året vi arrangerade den här dagen blev det inte så lyckat. Då inföll den mitt under Ramadan och många fastade och kunde inte komma, berättar hon och skrattar. Men vi har lärt oss av det, nu kollar vi noga upp vilka datum som gäller.
Internationella matdagen
Den Internationella matdagen i Hemtjänstens Hus
i Limhamn-Bunkeflo i Malmö arrangeras i år för femte gången i rad. Syftet är att skapa trivsel och förbättra arbetsgemenskapen mellan de olika arbetsgrupperna. 20 nationaliteter finns representerade bland hemtjänstens personal och matdagen är ett sätt att uppmärksamma husets mångfald.
Hemtjänstens goda recept
Tabole, Libanesisk sallad
persilja
sallad, endast ett par blad
tomat
vårlök
bulgur, små korn
citronsaft
olivolja
salt
Finhacka persiljan, salladen, tomaterna och löken. Blanda med bulgur, olja och kryddorna. Kom ihåg att grunden till den här salladen är persiljan.Sfiha, Libanesiska köttpiroger
Deg:
en halv liter mjölk
1 ägg
12-13 dl mjöl
1 pkt jäst
salt
socker
olja
Dela degen i små bollar och låt den jäsa i ca 30 min
Köttfärs:
0,5 kg malet oxkött
2 lökar
4 st finhackade tomater
1 burk delade tomater
7 kryddor, en arabisk krydda med blandade kryddor
sumak
svartpeppar, salt
kanel
citronsyra
kardemumma
Blanda och sila färsen för att få bort vatten.
Kavla ut degen i små runda plättar. Lägg i köttfärsen och vik över kanterna som ett lock. Pensla med olja. Låt stå i ugnen i ca 10 min på hög värme. Ta ut när pirogerna fått färg.Thailändsk Kycklinggryta
kokosmjölk
röd currypasta
bambuskott
basilika
paprika
kycklingfiléer
Stek curryn tillsammans med kycklingen. Häll i kokosmjölk. Häll i grönsakerna och basilikan. Koka i ca 10 min. Smaka av så det inte blir för starkt.